
Mens nogle virksomheder skal kæmpe for overlevelse i kølvandet af handelskrig og boykot, oplever den danske fastfoodkæde Sunset Boulevard øget efterspørgsel.
Peter Vadstrup, der er franchisetager og driver Sunset Boulevard-restauranter i Taastrup, Greve, Rødovre og Ballerup, fortæller, at de oplever bevidstheden blandt kunderne i butikken.
– Vi har oplevet en tydelig øget interesse fra gæster, som aktivt prioriterer danskejede virksomheder. Flere giver direkte udtryk for, at de vælger os, fordi vi er en dansk kæde – det er noget, vi både mærker i den daglige drift og i dialogen med gæsterne, skriver han i et skriftligt svar.
Den øgede interesse kan tydeligt mærkes i restaurantens daglige drift. Ifølge Peter Vadstrup har det øgede fokus på danskejede virksomheder medført en markant vækst i både omsætning og antal besøgende:
– I vores restaurant oplever vi mærkbar vækst i både omsætning og gæstetal. Sunset Boulevard som helhed har generelt god fart på forretningen i disse år, men den seneste tid har vi set en yderligere positiv udvikling i både omsætning og gæstetilstrømning, som sandsynligvis hænger sammen med det øgede fokus på danske virksomheder, fortæller Peter Vadstrup.
Dansk profilering giver pote
Selvom Sunset Boulevard bærer et navn med tydelige referencer til amerikansk kultur, lægger de stor vægt på deres danske identitet.
Sunset Boulevard
Sunset Boulevard blev etableret i Odense i 1996 og er ejet af erhvervsmanden Jeppe Droob
Kilde: sunset-boulevard.dk
Effekten af den danske profil, er tydelig at mærke i denne tid, skriver butiksejeren, Peter Vadstrup, i et skriftligt svar:
Boykot som politisk redskab
Sunset Boulevards fremgang sker i takt med en stigende bevidsthed omkring at indkøbe så man undgår amerikanske varer.
Læs også: Danske Speditører reagerer på amerikanske toldsatser »Det var voldsommere end vi havde forventet«
Ifølge en måling fra Sydbank, foretaget af forbrugerøkonom Ann Lehmann, har over halvdelen af de adspurgte danskere bevidst undladt at købe udenlandske varer af politiske årsager indenfor det seneste år. Hun forklarer, at boykot af amerikanske varer i høj grad handler om værdier.
– Når man boykotter, er det jo både at vælge et alternativ til og vælge noget fra. Det er jo ikke, fordi man ikke længere kan lide burgere – der er ikke noget galt med burgeren i sig selv. Det, der er galt, er, at den pludselig har fået en politisk farve, man ikke bryder sig om, siger hun.
Hun beskriver fænomenet som en form for aktivisme, hvor forbrugeren benytter sine købsvaner som et politisk redskab.
– Boykot er en slags demonstration. Det er en menings tilkendegivelse – man stemmer med fødderne. Og det har man ret til, siger Ann Lehmann
Ifølge Lehmann ser vi i øjeblikket en genopblomstring af den politiske forbruger, et fænomen som sidst toppede i 1990’erne. Men hvor det dengang primært handlede om etik og miljø, er der i dag tale om noget langt mere alvorligt:
– Det, vi ser nu, er en mere voldsom reaktion, fordi mange oplever det som en direkte trussel mod vores velfærd og nationale enhed – især i forhold til Grønland, der også er truet. Og det gør folk vrede, fortæller Ann Lehmann.
Læs også: Toldkrig får virksomhed i Helsingør til at overveje at øge produktion i USA
Sådan gjorde vi: Journalisten fik et tip fra en medredaktør, om at Sunset Boulevard søgte medarbejdere på grund af stigende efterspørgsel på danske varer. Man fik kontakt til presseafdelingen, hvor det var muligt, at modtage et skriftligt svar fra butiksejeren. Interviewet med forbrugerøkonomen blev foretaget telefonisk.