Her har man brudt ’indbruds-forbandelsen’

Skovserhusene i Skovshoved set fra Strandvejen. Foto: Emma Molly Beck Rasmussen

Gentofte Kommune har i mange år været tyvenes paradis. Men i dag kan borgerne bekymre sig lidt mindre om at få stjålet deres fladskærme og designermøbler. En kommunal indsats har nemlig halveret antallet af indbrud på kun fem år. Og succesen ser ud til at fortsætte.

I 3. kvartal af 2023 modtog politiet i Gentofte Kommune 82 anmeldelser om indbrud. Det er 36 færre sammenlignet med 3. kvartal i 2022.

Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik. Artiklen fortsætter efter figuren.

Læs også: Massetyveri af bildele omgivet af mystik

 

Fri For Tyveri

I maj 2019 nedsatte kommunen et opgaveudvalg, som skulle gøre Gentofte Kommune fri for tyveri. I spidsen for dette udvalg står projektchef og tryghedskonsulent, Gitte Larsen Dalskov. I hendes optik er initiativet lykkedes, fordi kommunen har formået at inddrage borgerne i projektet.

Projektet handler nemlig i høj grad om, at borgerne skal hjælpe hinanden. De skal holde øje for hinanden, de skal snakke sammen og de skal dele deres viden. Blandt andet ved hjælp af appen Nabohjælp, hvor beboere nemt kan advare hinanden om tyverier og mistænkelig adfærd i nabolaget.

– Altså nabohjælp kan jo forhindre op mod hver fjerde indbrud. Så nabohjælp er vigtigt, siger Gitte Larsen Dalskov.

Fakta om Nabohjælp appen

  • Nabohjælp er en national app udviklet af Det Kriminalpræventive Råd
  • Formålet med appen er at få et netværk i ens nabolag, hvor man kan udsende advarsler om tyveri og mistænkelig adfærd
  • Man kan sikre sit hjem under ferier ved, gennem appen, at informere betroede personer i nabolaget
  • Appen gør det nemmere at koordinere indsatsen mod tyveri i nabolaget, og styrke naboskabet
  • Det er muligt at få rådgivning om forebyggelse af tyveri via appen
  • Appen er gratis, og kan hentes i Google Play eller App Store

En lige så vigtig del af opgaven er dog også at skabe tryghed. Ifølge Gitte Larsen Dalskov er mange nemlig bange for at opleve indbrud i deres hjem.

– En stor del af det er jo at skabe tryghed. Og tryghed handler jo om: “Kommer der nogen, hvis jeg har brug for hjælp?”

Initiativerne har langsomt båret frugt. Men det er en proces.

– Det er et vildt problem. Det er ikke sådan et, man løser fra dag til dag. Det tager tid, siger Gitte Larsen Dalskov, som er glad for at se, at flere og flere beboere i Gentofte Kommune begynder at kende til initiativet.

Projektet er nemlig båret af, at budskabet spreder sig. Både gennem Facebook-opslag, frivillige såkaldte tryghedsambassadører og foredrag.

Læs også: Dragstrup får nu sin første hjertestarter: »Vi vil føle os trygge«

Defekte gadelamper

En af de personer, som har oplevet hjælp fra projektet, er Tina Ravn Bonvang, som har boet i Jægersborg med sin mand de sidste seks år. Hendes mand gjorde Gitte Larsen Dalskov opmærksom på, at de, på trods af flere henvendelser til kommunen, havde defekte gadelamper på vejen.

– Gitte ordnede det, inden dagen var omme, siger Tina Ravn Bonvang, som mener, at projektet er med til at skabe tryghed i kommunen.

Tina Ravn Bonvang flyttede fra Brønshøj til Jægersborg for lidt over seks år siden, og oplever generelt området som trygt, særligt fordi man i lokalområdet er gode til at hjælpe hinanden.

– Man kommer hinanden ved, som hun siger.

Projektet ’Fri For Tyveri’ tilbyder både oplæg og tryghedsvandringer, som handler om, hvordan man kan optimere sit lokalområde og forebygge tyveri. Man kan desuden også få en individuel boligscreening.

Sådan gjorde vi: Nyheden stammer fra et opslag i Facebook-gruppen ’2820 Gentofte’ om faldende antal indbrud i Gentofte Kommune. Begge kilder er interviewet telefonisk. Alle tal om indbrud i kommunen er fundet i Danmarks Statistik.