Dragstrup får nu sin første hjertestarter: »Vi vil føle os trygge«

Hjertestarter
Borgerne og besøgende i Dragstrup kan nu se frem til at få en hjertestarter i byen. Foto: Freja Midjord Holfelt.

Forleden kunne Dragstrup endelig råbe hurra for deres første hjertestarter. Efter en længere periode med debat om behovet for en hjertestarter i det lille lokalsamfund, er det endelig lykkedes husstandene at nå til enighed om at investere i en.

Dette vækker glæde hos flere af borgerne, og forkæmperen for konceptet, Hanne Svendsen, er lykkelig over, at aftalen er stablet på benene.

– Vi er blevet enige om at give 1000 kroner hver til en hjertestarter i Dragstrup. Så nu har vi fået et tilbud på en hjertestarter til 15.300 kroner. Det gør mig rigtig glad, siger Hanne Svendsen, der til daglig arbejder som social- og sundhedsassistent på Hillerød Hospital.

Hanne Svendsen har længe forsøgt at få en hjertestarter til byen, men det har ikke været nemt at opnå tilslutning fra alle borgere. Derfor har hun gentagende gange forsøgt at råbe højt på Facebook, så alle borgerne forstod vigtigheden.

– Der er 30 husstande i vores by, og de fleste af os er oppe i årene, så derfor lagde jeg vægt på, at det kan koste vores liv ikke at have en hjertestarter tæt på, siger hun.

Ingen hjertestarter er risikabelt

Lever du i en lille by som Dragstrup, kan du risikere at skulle vente op til en time, før en ambulance kommer frem. Derfor kan det være altafgørende, at der er en hjertestarter i området, hvis uheldet er ude og nogen får hjertestop.

Hanne Svendsen fortæller selv, at hun før har oplevet lang responstid på ambulancerne.

– Jeg var i Brugsen i nabobyen for 14 dage siden, hvor jeg oplevede, at en borger blev hjertedårlig. Der skyndte vi os at ringe til en ambulance, men responstiden lå på 35 minutter. Dog var vi heldige, at Brugsen havde en hjertestarter tilgængelig, som vi kunne tage i brug, hvis vedkomne skulle falde om med hjertestop. Det gjorde mig rigtig tryg, fortæller hun.

Heldigvis blev det ikke nødvendigt at tage hjertestarteren i brug. Dog vækkede det tanker hos Hanne Svendsen, som øjeblikkeligt spekulerede i, at dette sagtens kunne have fundet sted i Dragstrup, hvor der ingen hjertestarter er at hente.

– Dragstrup er ude på landet, og der er for langt til Gilleleje, hvor den nærmeste hjertestarter hænger. Det tager syv minutter hver vej. På det tidspunkt er det svært at rede et menneske, der er faldet om med hjertestop, siger Hanne Svendsen.

Det ved vi om hjertestop

– Et hjertestop er forårsaget af, at hjertets pumpefunktion ophører.

– Et hjertestop kan opstå, hvis der er forstyrrelser i hjerterytmen.

– Får en person hjertestop, kan hjernen tage skade indenfor få minutter.

– Chancen for at overleve falder med 10 % for hvert minut, hvor der ikke handles på et
hjertestop.

– Handles der straks på et hjertestop er chancen tre gange større for at overleve.

– 90% af de personer der får hjertestop, oplever ikke alvorlige mén efterfølgende.

Kilde: Dansk Råd For Genoplivning

TrygFonden bakker op om Dragstrups tiltag

Grethe Thomas, projektchef hos TrygFonden, er glad for at høre, at Dragstrup er nået til enighed om at få opsat en hjertestarter.

– Det er en god idé med en hjertestarter i alle små lokalsamfund. Især i en by som Dragstrup, hvor man må gå ud fra, at responstiden er lang for ambulancerne. Derfor er det godt at høre, at de får sat en hjertestarter op, siger Grethe Thomas.

Læs også: Trines hjerte banker for en god sag: »En hjertestarter vil betyde sikkerhed, ro og tryghed«

Her kan du finde hjertestarteren i Dragstrup

Selvom lokalsamfundet besluttede sig for hjertestarten i april, så er det først fra juni, man kan finde den i centrum af Dragstrup. Den skal som udgangspunkt hænges op omkring Dragstrupvej 10, så den er let tilgængelig for alle byens borgere.

Hjertestarteren vil være døgnåben, så du til hver en tid kan hente den, hvis du oplever, at en person falder om med hjertestop.

Sådan gjorde vi: Journalisten fik en idé om at tjekke op på antal hjertestartere i Gribskov Kommune. Her stod det klart, at flere mindre områder ikke har nogen opsat. Journalisten lavede research på Facebook for at undersøge om det var noget, borgerne var bevidste om. Her fandt journalisten flere opslag fra Hanne Svendsen, der længe havde kæmpet for at få en hjertestarter til Dragstrup. Hun er interviewet over telefon, ligesom Grethe Thomas, projektchef hos TrygFonden.