Her kan du spare penge på cykeleftersynet

Foråret er så småt begyndt at vise sig, og for mange betyder det, at bussen og toget bliver skiftet ud med cyklen. Hvis din cykel har stået i kælderen eller i skuret vinteren over, trænger den nok til en kærlig hånd, og hvis du ikke fix med en unbrakonøgle, så er cykelhandleren.

Det kan dog være svært at vide, hvad man skal forvente, at et eftersyn koster. Derfor har vi lavet en stikprøve og ringet rundt til cykelhandlere i Odense, Aarhus og København, for at høre, hvad det koster, at få checket jernhesten.

Læs også: Nu kommer foråret: Disse dyr skal du lægge mærke til

Priserne svinger mest i Aarhus, hvor man et sted i byen kan slippe med 160 kroner, mens aarhusianere et andet sted må hoste op med 400 kroner for et eftersyn.

Stikprøven viser også, at lige meget hvor man bor i landet, kan det være en god idé at checke priserne hos de forskellige cykelhandlere, hvis man gerne vil spare nogle penge.

Stikprøven peger på, at det er københavnerne, der skal have flest penge op ad lommen, da de minimum skal af med 250 kroner, mens odensegenserne og aarhusianerne kan nøjes med 160 til 175 kroner.

Det dyreste eftersyn kan man få i Aarhus, og det koster 400 kroner. København følger tæt efter med 375 kroner, mens Odense lægger sig i bunden med 300 kroner for det dyreste cykel-check.

Tjek bremser og lygter

Når man efter vinteren henter cyklen frem fra skuret eller op fra kælderen, er det vigtigt at få den efterset, lyder anbefalingen fra Cyklistforbundet.

Læs også: Medvinden fortsætter for de københavnske bycykler

Cyklistforbundet mener, at der er nogle ting, der er vigtigere at få checket end andre, lige meget om man gør det selv, eller får en cykelhandler til at gøre det.

– Man skal sørge for, at de ting, der er vigtige for ens trafiksikkerhed er i orden, når man tager cyklen frem til foråret. Det er blandt andet lygter, bremser og reflekser, siger Jane Kofod, der er Kommunikations- og kampagnechef hos Cyklistforbundet.

Hvis du selv vil give dig i kast med cyklen, er her nogle råd til, hvad du skal være opmærksom på: Sådan vedligeholder du din cykel.

Hos cykelhandlerne har alle oplyst, at eftersynet indeholder en gennemgang af cyklen, justering og smøring af bremser, kæde og gear samt eventuelle efterspændinger.

Selvom cykelhandleren gennemgår din cykel, er det dog stadig dit ansvar at huske lygterne og sørge for din egen trafiksikkerhed.

Få din cykel checket regelmæssigt

Både Cyklistforbundet og cykelhandlerne er enige om, at man regelmæssigt bør efterse sin cykel selv eller få en cykelhandler til det. En til to gange om året, er svaret.

Anders Schriver, der er indehaver af Schriver Cykler i Århus, råder også til, at man gør det minimum to gange om året.

– Hvis man bruger sin cykel hele året, bør man få den efterset før og efter vinteren. Hvis man sætter den væk for vinteren, er det faktisk bedst at få den checket, inden den bliver sat væk, siger Anders Schriver.

Sådan gjorde vi: Journalisten fik ideen under idé generering, da det er ved at blive forår. Derefter er der blevet ringet rundt til cykelhandlere, hvoraf 14 gerne ville være med i artiklen, samt til Cyklistforbundet. Alle interviews er foretaget telefonisk.