Herning producerer ishockey-talenter på samlebånd

Frans Nielsen fra NHL-klubben New York Islanders er bare én af ud af seks tidligere Herning IK-spillere. der er draftet til verdens bedste ishockeyliga. Foto: Wikimedia Commons.
Frans Nielsen fra NHL-klubben New York Islanders er bare én af ud af seks tidligere Herning IK-spillere, der er draftet til verdens bedste ishockeyliga. Foto: Wikimedia Commons.

Fra første gang de snører deres skøjter, er enhver ung ishockeyspillers drøm at betræde de kæmpestore arenaer, som danner ramme for kampene i verdens bedste liga, NHL, i Nordamerika. Og den liga har Herning Ishockeyklub særlig succes med at udvikle spillere til.

Draftede danskere– 18 danskere er draftet i gennem tiden.

– Seks af dem har haft dele eller hele deres hockeyopvækst i Herning Ishockey klub. Det svarer til 33% af alle draftede danskere.

– Fem af spillerne har fået debut i NHL.

For ungdomsspillere i Herning Ishockey Klub er det også målet, men forskellen på Herning-spillere og ishockey-spillere i størstedelen af de resterende danske klubber er, at vejen er banet for dem.

Således er syv tidligere ishockeyspillere fra Herning Ishockey Klub i form af Frans Nielsen, Peter Regin, Frederik Andersen, Nicklas Jensen, Thomas Spelling og Oliver Björkstrand blevet draftet af klubber i NHL, og det er kun Thomas Spelling, der endnu ikke har fået debut.

Læs også: Danskere i NHL: 18 spillere er draftet – 10 har fået debut

Det er der en god forklaring på ifølge Nicklas Pyrdol Christensen, sportspsykologisk konsulent for det danske U16-fodboldlandshold og ekstern lektor på Syddansk Universitet:

– De miljøer, der lykkes, får italesat, hvordan man skaber sig selv, og hvad man kan give til resten af miljøet ved at yde en indsats.

En anden ting handler om, at hele miljøet samarbejder om at skabe gode vilkår for de unges udvikling. For eksempel hvis skolen tillader udskudte afleveringer, eller man får hjælp af en kammerat til noterne, når de er væk.

Nicklas Pyrdol Christensen, sportspsykologisk konsulent hos DBU og ekstern lektor på SDU

Derudover vurderer Nicklas Pyrdol Christensen, at det er vigtigt at skabe sammenhængskraft på tværs af klubbernes årgange for at skabe vilkår for succesfuld talentudvikling.

– De klubber, som virkelig er succesfulde med deres talentudvikling, lykkes med at bygge nogle fællesskaber, hvor man kan lære af nogen andre end kun trænere. Det handler om at kunne konkurrere med hinanden, lure hinanden, presse hinanden. Det er det, der fordrer unges udvikling, siger han.

Afhænger af udøverens indstilling

En af galionsfigurerne i Herning Ishockey Klub, formand Michael Mølgaard, pointerer dog, at spillerens udvikling i sidste ende afhænger af, hvor langt udøveren er villig til at gå:

– Vores opgave er at stille vilkår og dygtige trænere til rådighed for dem, som gerne vil satse på sporten og udvikle sig meget. Det handler dog i høj grad om, hvad de selv vil. Vi kan stille nok så mange gode vilkår til rådighed for dem, men hvis de ikke udnytter dem, bliver de ikke gode, siger han.

Læs også: Union håber på VM-opblomstring for dansk ishockey

Baglandet skal være i orden

Sportspsykologen Nicklas Pyrdol Christensen er enig med Herning IK’s formand Michael Mølgaard omkring det faktum, at udøverne selvfølgelig skal udvise en ekstraordinær vilje for at nå langt. Han betoner dog også vigtigheden af at have sit bagland på plads, hvis man vil udnytte sit fulde potentiale.

– Det er vigtigt, at hele miljøet samarbejder om at skabe gode vilkår for den unges udvikling. For eksempel hvis skolen tillader udskudte afleveringer, eller man får hjælp af en kammerat til noterne, når de er væk, siger han.

Det har Michael Mølgaard og den resterende del af bestyrelsen i Herning Ishockey Klub også sørget for. Således ryger klubbens største talenter i specielle klasser, som er tilpasset udøvernes seriøse tilgang til sporten.

– Vi satser på elitespillerne gennem vores samarbejde med folkeskolerne i Herningområdet i form af talentklasser. Når de kommer i 7. klasse, får de tilbuddet om at komme over i de her klasser, hvor de kan fokusere på ishockey, siger Michael Mølgaard og uddyber:

– De får tre ekstra træninger om ugen. Det er væsentligt i forhold til spillernes udvikling, hvis man for eksempel ser på en spillers udvikling henover tre år.

Spillerne skal udfordres 

For at udfolde sit fulde talent er det vigtigt at blive ved med at udfordre spillerne, og i Herning udfordrer man de bedste spillere ved at lade dem spille sammen med ældre spillere, fortæller Michael Mølgaard:

– Vi udfordrer vores bedste spillere ved at rykke dem op på et ældre hold, men vi vil dog gerne have, at de stadig har en tilknytning til deres ‘rigtige’ hold. Man skal have lov til at være god, samtidigt med at man bliver udfordret.

Læs også: Nu bekæmpes nyt doping-stof blandt ishockeyspillere

Det er en metode, man tidligere har haft succes med i Herning, da NHL-stjernen Frans Nielsen og hans kompagnon Peter Regin indtog isen på Heden.

– Frans og Peter var jo unikke, dengang de spillede i Herning. De spillede på tre hold, fordi vi ikke havde særligt meget istid, så de spillede sammen med spillere, der var 3-4 år ældre, siger Michael Mølgaard.

Mental klarhed

Når man har så unikke talenter, som Frans Nielsen og Peter Regin var, pointerer Nicklas Pyrdol Christensen, at det er vigtigt, at kombinationen mellem at udfordre spillerne og sørge for, at de er mentalt klar, er på plads:

– Det mentale bliver et af de vigtigste aspekter, når unge spillere træder ind i de voksnes rækker, fordi de ikke længere er alene om at være gode.

Det er uvist, om Herning Ishockey Klub bliver ved med at producere NHL-spillere og udlandsprofessionelle på samlebånd, men klubbens formand, Michael Mølgaard, vurderer, at tendensen vil fortsætte.

Således nævner formanden, at klubbens U17-hold kunne være en mulig indikation på, at den succesfulde talentudvikling i Herning fortsætter, da holdet består af flere danske U17-landsholdspillere.

Det lykkedes også dette hold at vinde DM-titlen for U17-hold for nylig med tre sejre ud af tre mulige ved finalestævnet.