
I en sport, der ofte forbindes med individuelle præstationer, har Hillerød Skakklub vist, at sammenhold og holdånd kan føre til historiske resultater. I klubbens 115. leveår er det for første gang lykkedes at vinde det danske mesterskab i skak – og det med en sæson, der vil blive husket som noget helt særligt.
En perfekt sæson
Hillerøds resultater denne sæson
- Runde 1, mod Nordre: 6,5 – 1,5
- Runde 2, mod Køge: 7 – 1
- Runde 3, mod Brønshøj: 6,5 – 1,5
- Runde 4, mod Frederica: 6 – 2
- Runde 5, mod BMS: 4,5 – 3,5
- Runde 6, mod Nordkalotten: 4,5 – 3,5
- Runde 7, mod ØBRO: 6 – 2
- Runde 8, mod Aarhus/Skolerne: 6,5 – 1,5
- Runde 9, mod Skanderborg: 4,5 – 3,5
I hver runde spiller otte spillere fra hvert hold mod hinanden. En sejr giver ét point, remis (uafgjort) giver et halvt point, og nederlag giver nul point. Når stillingen eksempelvis lyder 6,5-1,5, betyder det, at det ene hold har vundet seks partier, spillet én remis og tabt ét.
Kilde: Dansk Skak Union
Hillerød gik gennem sæsonen uden at tabe en eneste kamp. Det blev til ni sejre i ni kampe, og i sidste runde blev mesterskabet cementeret med en kneben, men afgørende 4,5-3,5-sejr over de forsvarende mestre fra Skanderborg.
– Vi har haft en sæson udover det sædvanlige, og det kulminerede så i søndags, fortæller Hans Endrup Jacobsen, formand i Hillerød Skakklub.
En 4,5-3,5-sejr over de forsvarende mestre kan for de uindviede måske lyde lidt mærkeligt, men det skyldes, at pointene bliver fordelt på otte individuelle partier, hvor en sejr giver ét point, remis (uafgjort) et halvt og nederlag nul.
Holdånd på skakbrættet
Man skulle ikke tro, at holdånd nødvendigvis spiller en afgørende rolle i en sport som skak, hvor det i sidste ende er én mod én, men Hillerød har vist, at selvom skak typisk anses som en individuel sport, kan både holdånd og godt kammeratskab gøre en stor forskel.
– Det (holdånd, red.) skulle man jo heller ikke tro betød så forfærdeligt meget, men det gør det lidt alligevel. Dét at folk kender hinanden og bakker op om hinanden, giver en form for ‘team spirit’, fortæller Hans Endrup og fortsætter:
– De gør hinanden lidt bedre, de gør hinanden lidt mere fortrøstningsfulde, og de giver hinanden en tro på sagen – og så er de gode venner privat også.
Thomas Vestergård, som er presseansvarlig i Dansk Skak Union, var også til stede under Skakligaens afgørende runde og tilslutter sig formanden i vurderingen af den ekstraordinært gode holdånd i Hillerød:
– De har spillet med de samme spillere og haft den samme trup på 8-10 mand, kombineret med, at de har en rigtig god klubånd, og det løfter altså evnerne hos en skakspiller, når man føler, man er en del af et godt hold, hvor man kender hinanden og også har det godt uden for skakbrættet, fortæller han.
Skakkens stigende popularitet
Hillerøds mesterskab kommer i en tid, hvor skakken oplever en sand opblomstring. Dansk Skak Union har de seneste år set antallet af medlemmer stige markant, og sporten har fundet vej til flere skoler, caféer og sociale arrangementer. Det er ifølge Thomas Vestergård positivt både for foreningslivet og for skak som sportsgren:
– Der er dukket mange skakarrangementer op rundt omkring, og mange af dem, der har spillet dér, rykker efterfølgende over i en skakklub, og det har resulteret i, at vi har set en generel stigning i antallet af medlemmer, hvor vi ellers i mange år havde oplevet en nedgang. Den tendens er vendt nu, og vi er igen over 4.000 medlemmer, fortæller Thomas Vestergård.
En opblomstring og et stigende antal medlemmer er også tydelig hos Hillerød Skakklub:
– Der er et boom i øjeblikket, siger Hans Endrup og fortsætter:
– Vi har oplevet en stigende interesse, både blandt unge, men også blandt ældre, så det er alle aldersklasser – det er også på kvindesiden, hvor vi kan se en stigende interesse, forklarer han.
Topscorer med næsten fejlfri sæson
En af de spillere, der for alvor satte sit præg på Hillerøds mesterskabssæson, var Nikolaj Borge. Han blev ikke bare holdets, men hele Skakligaens topscorer med imponerende 8 point ud af 9 mulige. En præstation, som i skakmiljøet betragtes som tæt på enestående:
– Dét at score 8 af 9 er usædvanligt og et udtryk for en virkelig flot sæson fra hans side, fortæller formanden for Hillerød Skakklub.
Endnu en gang kan det for den uindviede måske lyde som “bare et pointtal”, men i skakverdenen svarer det til at spille tæt på perfekt mod nogle af landets allerbedste spillere gennem en hel sæson. At præstere på det niveau kræver ikke bare talent, men også nerver af stål og en evne til igen og igen at levere under pres.
Samtidig er det bemærkelsesværdigt, at flere af Hillerøds spillere også leverede stærke resultater. Jesper Thybo, en af Danmarks mest lovende skakspillere, endte eksempelvis med 7 point af 9, hvilket i sig selv ville være nok til at blive topscorer i mange sæsoner. I år blev han dog “slået” af sin egen holdkammerat, Nikolaj Borge.
– De har haft en Nicolaj Borge, som har scoret 8 point af 9 mulige, som er meget, meget usædvanligt, samtidig med de har haft en Jesper Thybo, som scorede 7 af 9, som også er meget, meget flot. Man må bare tage hatten af for deres præstation, fortæller Thomas Vestergård.
Europa Cup’en for skak
Når man vinder Skakligaen, får man ikke kun titlen som danmarksmester, man kvalificerer sig, ligesom det ses i fodbold og håndbold, også til en europæisk turnering: European Chess Club Cup. Til oktober danner Rhodes ramme for turneringen, hvor nogle af Europas stærkeste skakklubber samles for at kæmpe om titlen som bedste klubhold. Her skal Hillerød sammen med ligaens nummer to og tre, Skanderborg og Køge, dyste mod nogle af Europas bedste klubhold.
Fejring med manér
Det historiske mesterskab blev fejret med champagne, pølsevogn og fællesspisning – præcis som det hør sig til i en klub, hvor holdånd, venskab og fællesskab er i centrum.
– Det blev fejret med manér, det må man sige, slutter formanden af med at sige.
Sådan gjorde vi: Journalisten blev gjort opmærksom på Hillerøds sejr i danmarksmesterskabet, hvorefter der, telefonisk, blev taget kontakt til Thomas Vestergård og Hans Endrup Jacobsen.