Hjertestartere på hjul redder dit liv

De fleste hjertestop sker i hjemmet, og her gør projektet Hjertepiloter det muligt for danskerne at få den nødvendige hjælp frem hurtigt. Foto: Pixabay

Forestil dig, at du eller en af dine kære falder om med et hjertestop hjemme på køkkengulvet. Det lyder måske usandsynligt, men det sker for næsten 450 danskere årligt i Region Sjælland, og overlevelsesmulighederne er ikke høje nok.

Sådan lyder det i hvert fald fra projektleder Kim Janos Pedersen fra projektet Hjertepiloter, som har et mål om at øge overlevelsesmulighederne ved hjertestop rundt om i landet.

– Chancerne for at overleve ved et hjertestop er i dag 12 procent, men målet for os er at få det op på 40 procent. Det er bare et spørgsmål om minutter, siger Kim Janos Pedersen.

Vi skal hjælpe mennesker i nød. Det er en dejlig fornemmelse at kunne hjælpe andre
Hassan Demir, vognmand ved Danske Fragtmænd Express A/S

Næsten tre ud af fire hjertestop sker i hjemmet, og derfor var drivkraften bag projektet at få de danske borgere til at føle sig mere sikre. Noget som allerede er i gang med at blive ført ud i livet af Hjertepiloter.

– For tre uger siden faldt en yngre mand om med hjertestop, hvor en af vores hjertepiloter kom hurtigt frem og kunne genoplive ham. Og i dag, tre uger efter er han tilbage på arbejde, siger Kim Janos Pedersen og forklarer, at det er noget, som giver mere blod på tanden til at fortsætte.

Læs også: Voxpop: “Jeg tænker ikke, at jeg ligepludselig får et hjertestop”

På de 10 måneder Hjertepiloter har været i luften, har der været tæt på 100 udrykninger.

Det føles godt at redde liv

Hjertepiloter kører indtil videre kun i Region Sjælland, men er tæt på at udvide projektet til Jylland i foreløbig to kommuner, oplyser Kim Janos Pedersen.

Om Hjertepiloter

  • Projektet Hjertepiloter blev lanceret i juni 2018.
  • Hjertepiloter er et supplement til det eksisterende ambulance-, paramedicin- og lægeberedskab.
  • De frivillige hjertepiloter er typisk erhvervsbiler, der kører på vejene 24/7, men også privatpersoner.
  • Samtlige hjertepiloter gennemgår en grundig uddannelse, der sikrer, at hjertepiloten kan udføre kvalitetshjerte- og lungeredning samt brug af en hjertestarter.
  • De tre nærmeste hjertepiloter bliver kaldt ud til et formodet hjertestop via en app med GPS

Kilde: Hjertepiloter.dk

– Det går godt med projektet, vi er i gang med at udvide. Flere danske firmaer og privatpersoner ønsker at være hjertepiloter, siger Kim Janos Pedersen.

Et af de firmaer der tager del i projektet, er Danske Fragtmænd Express A/S, her er der lidt over 100 vognmænd, som frivilligt har valgt at blive hjertepiloter.

– Vi skal hjælpe mennesker i nød. Det er en dejlig fornemmelse at kunne hjælpe andre, siger vognmand fra Danske Fragtmænd Express A/S Hassan Demir.

Læs også: Ældres sorg og savn minder om blodpropper

Hassan Demir har været en hjertepilot siden midten af november sidste år og han føler, at det giver noget helt specielt.

– Det var ikke svært at tage valget om at blive hjertepilot, det handler om at redde andre, og det er en dejlig følelse, siger Hassan Demir.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod på baggrund af en anden artikel fra et lokalt medie, hvor emnet blev nævnt. Begge kilder er interviewet via telefon.