HK: Absurde ansættelsesforhold hos kendt tøjkæde


Fagforeningen HK er forargret over ansættelsesvilkårerne for medarbejderne i den amerikanske koncept-butik Abercombrie & Fitch

Fagforeningen HK er forargret over ansættelsesvilkårerne for medarbejderne i den amerikanske koncept-butik Abercombrie & Fitch

Tøjet er foldet med milimeterpræcision. Ja, på overfladen ser alt pænt og ordentligt ud. Men under overfladen hos den internationale tøjkæde Abercombrie & Fitch, er der ridser i lakken. Butikkens medarbejdere er ansat under urimelig vilkår,  sådan lyder kritikken fra HK. Tøjforretningen har nemlig selv udarbejdet en ansættelseskontrakt. Men den lever ifølge HK-medarbejder, Kristian Krog Petersen, ikke op til HK’s krav om rimelige ansættelsesforhold. Han har kigget kontrakten grundigt igennem og der er mange kritikpunkter at tage fat på: »Ansættelseskontrakten er mangelfuld. Først og fremmest er den på engelsk. Og det er problematisk, fordi den kan være nuancer i det engelske sprog, som kan være svære at forstå,« siger han.

 

Samtidig peger han på, at man som ansat hos Abercombrie & Fitch ikke er garanteret noget arbejde.
»Jeg synes ikke det er særlig charmerende, at man i en ansættelsekontrakt er garanteret nul timer. Man bliver jo ansat for at arbejde og ikke for ikke at arbejde.«

 

Fyret uden fyreseddel
Cecilia Baisgaard, en ansat hos Abercombrie & Fitch, er netop blevet ramt af den del af kontrakten. Hun er nemlig stadig ansat i butikken, selvom hun ikke arbejder der længere. Hun har altså oplevet, hvordan butikken undgår sager om uretmæssig fyring ved at have en skudsikker ansættelseskontrakt:

 

»Jeg er blevet nedtrappet i timer så meget, at jeg slet ikke får nogle time længere. Og det er vel i princippet det samme som at blive fyret, men jeg har altså ikke modtaget en fyreseddel,« siger 19-årige Cecilia Baisgaard.

 

Og det er ikke det eneste Cecilia Baisgaard er utilfreds med. Da hun stadig arbejdede i butikken skulle hun leve op til en masse skønhedsmæssige krav, selvom hun bare var ansat som lagermedarbejder. Blandt andet skulle hun selv købe butikkens tøj, selv betale for et par originale Converse-sko, og da hun fik mørke udgroninger i sit lyse hår blev hun bedt om at farve det.  Og det er, ifølge Kristian Krog Petersen, ikke helt iorden.
» Jeg synes, at det er absurd, at man som lagermedarbejder skal farve sine udgroninger for at beholde sit job,« siger ha

 

Ingen lyd fra Abercombrie & Fitch
HK har længe forsøgt at komme i kontakt med butikken. Fagforeningen har sendt adskillige breve afsted med et overenskomst krav til butikken, men har ikke modtaget noget svar. Kristian Krog Petersen har også flere gange troppet personligt op i butikken.  Men også her har det været umuligt at komme kontakt med butikkens overordnede samt ansatte, der har nægtet at udtale sig. Cecilia Baisgaard er altså den første, der står frem og viser HK sin ansættelseskontrakt. Hun siger, at der bagved hende står flere utilfredse medarbejdere.
» Jeg kender mange som var været utilfredse med, hvordan tingene foregår i Abercrombie & Fitch,« siger Cecilia Baisgaard.

Indehaverene af Abercombrie& Fitch har ikke ønsket at udtale sig om sagen.