Forskere fra Universiteter i Aberdeen, Maastricht og fra University and Academic Medical Centre i Amsterdam har sammen udviklet et nyt program, som skal hjælpe hiv-smittede til bedre at få taget den medicin, der holder virussen i skak. Programmet, der er en behandlingsplan med en række hjælpemidler, som skal give hiv-patienter et velstruktureret medicinsk forløb, er blevet benyttet og prøvet af i 15 måneder på over 200 patienter på syv forskellige hospitaler i Holland. Her har man testet patienternes indhold af virus i blodet én gang inden forsøgets start, to gange løbende, samt en gang efter. Programmet viste sig at have en positiv effekt på succesraten for behandlingen af de 200 hiv-patienter.
Det fremgår af studiet, som blev udgivet i går i det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet Infectious Diseases.
Uregelmæssig medicinering udgør problemet
I mange europæiske lande er der ifølge studiets tal en betydelig andel af hiv-smittede, som tager deres medicin for uregelmæssigt til, at medicinen kan fungere optimalt. En udfordring som dette studie blev sat i søen for netop at løse.
Uregelmæssig brug af medicineringen betyder, at virussen får en chance for at udvikle sig igen, hvilket kan føre til et angreb på immunforsvaret, som potentielt kan føre til AIDS.
– Selvom hiv-medicinering er meget effektiv, kan den have en række sideeffekter, specielt ved uregelmæssig indtag af medicin. Disse symptomer på sygdom er for mennesker med hiv nemme at overse, og det er derfor ikke overraskende at overholdelse af medicinsk indtag derfor ikke altid er optimal, fortæller leder af studiet, professor Marijn de Bruin fra University of Aberdeen til universitetets hjemmeside.
Hjælp til det ”basale” kan gøre stor forskel
Hiv-medicin er meget effektivt, og med den rette medicinering er den forventede levealder hos patienter næsten den samme som hos raske mennesker. Ligeledes er hiv-smittede næsten helt uden risiko, for at kunne smitte andre med virussen, hvis de altså følger medicineringen korrekt.
Det burde derfor være en overskuelig udfordring at få rettet op på problemet med uregelmæssig brug af medicin. Problemet har dog i en række lande vist sig større end først antaget, og derfor tog forskergruppen fat på at løse problemet.
Studiet har benyttet sig af vejledning i selvkontrolstrategier, intensiveret rådgivningen og derudover udstyret patienterne med små pille-bokse, som elektronisk registrerer deres pille brug, så de nemmere kan holde styr på om, og hvornår, de tager den korrekte medicin. Disse forholdsvis simple forbedringer viste sig at give en klar forbedring af behandlings succesraten på 18 procent sammenlignet med de patienter, som modtog almindelig behandling.
Hiv-Danmark nedtoner problemets størrelse i Danmark, men roser studiet
Hos patientforeningen Hiv-Danmark bliver der set positivt på det nye studie.
– Det er et problem, når hiv-smittede ikke følger et ordentlig medicinsk forløb. Det er centralt for patientens eget helbred, men også for at mindske risikoen for at smitte andre. Det er derfor glædeligt og meget vigtigt, at man kigger på, hvordan man kan optimere processen for den enkelte patient, lyder det fra Morten Eiersted, informationsmedarbejder og sundhedspolitisk konsulent hos Hiv-Danmark.
Hos Hiv-Danmark afviser man dog, at problemets størrelse er ligeså stort i Danmark, og at det derfor ikke umiddelbart vil være aktuelt, at indføre et lignende program for danske hiv-smittede, selvom studiet er vigtigt og interessant.
– Vi ved, det er en udfordring i andre lande. I Danmark har vi et meget velfungerende behandlingsforløb for patienterne. Et kvalificeret bud er, at omtrent 2% af de danske hiv-smittede, ligesom dem man her forsøger at hjælpe i det Hollandske studie, ikke følger deres medicinske behandlingsforløb korrekt, lyder det fra Morten Eiersted.
Kan også hjælpe behandlingen af andre sygdomme
Programmet succes har givet forskerne bag studiet mod på at udvikle lignende programmer til andre sygdomme, der skal hjælpe syge med at tage deres medicin rettidigt.
– Det er vigtigt at huske, at dårlig overholdelse af det medicinske forløb er meget udbredt i behandlingsforløb for rigtig mange sygdomme. Vi vil derfor forsøge at tilpasse og teste fordelene ved denne metode i en række andre kroniske sygdomstilstande, fortæller forskerleder Marijn de Bruin til Aberdeen Universitets hjemmeside.