Homo-debat raser i færøsk valgkamp

På Færøerne er det ikke tilladt de homoseksuelle at gifte sig, men det vil Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT) på Færøerne lave om på. De efterlyser en ændring af loven og har ytret deres ønske om ligeret i ægteskabsloven i valgkampen, som foregår i disse dage oppe på øerne i Nordatlanten. Det har nu fået det kristne Centerparti (Miðflokkurin) på banen med en kritik af foreningen for at sætte dagsordenen i den politiske valgkamp.   
 
Partiet har derfor som det eneste afvist at deltage i en debat om en mulig opdatering af ægteskabsloven på Færøerne.
 
I et læserbrev til de færøske medier, skriver Lagtingsmedlem for Centerpartiet, Karsten Hansen, hvorfor partiet ikke deltog. Da partiet er kristent finder de ikke, at ægteskab mellem homoseksuelle bør være et emne i valgkampen.
 
Karsten Hansen er overrasket over konklusionen fra mødet:
 
»Da jeg i dag lyttede på nettet og hørte konklusionen (fra mødet, red.), var budskabet helt konkret og næsten entydigt fra alle repræsentanter. De vil kæmpe for at homoseksuelle – når det gælder ægteskab – skal være ligestillede med mand og kone. Står det virkelig så dårligt til i vores samfund, at Bibelen må vige for humanismen?«
 
 
Fra Karsten Hansen understreger dog, at han er overbevidst om, at flertallet af det færøske folk stadig ønsker, at samfundet bliver bygget på Bibelens grundregler, og det vil han kæmpe for.
 
 
LGBT Færøerne: Vi er med til at sætte dagsordenen
 
Eiler Fagraklett, som er talsmand for foreningen LGBT på Færøerne, siger, at lige siden LGBT Færøerne blev grundlagt, har deres dagsorden været at få bedre omstændigheder til de homoseksuelle på Færøerne. I en kort udtalelse til NetAvisen siger Eiler Fagraklett, at »hvis Karsten (Hansen, red.) synes, at vi sætter dagsordenen, så må vi bare konstatere, at vi er på rette kurs,« siger Eiler Fagraklett.  
 
 
Videre siger Eiler Fagraklett, at LGBT Færøerne som forening, ikke ønsker at udtale sig om religiøse emner, og ønsker heller ikke at blande sig i en religiøs debat på nuværende tidspunkt. Derfor ønsker de ikke at udtale sig om selve indholdet i Karsten Hansens læserbrev. Det må få lov til at stå for sig selv.
Dog er Eiler Fagraklett glad for, at de fleste færinger tager afstand til disse udtalelser fra Karsten Hansen på debat-forummer på internettet og facebook, hvor der debatteres heftigt om rettighederne hos de homoseksuelle på Færøerne.
 
Der er Lagtingsvalg den 29. oktober.
 
 
 
Kommentarer til Karsten Hansens læserbrev kan læses her:
 
 
 
Michael Hughes18. Oktober
Those who do not keep the sabbath, homosexuals and those who practice adultery must be stoned to death, according to the Old Testament.
And, of course. the Earth is only 6.000 years old.
Welcome back to the Stone Age.
Allahu Akhbar.
 
//fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-snc4/211234_1131121134_3051394_q.jpg
"Er tað veruliga so illa statt í okkara samfelag, at Bíblian má lúta fyri humanismuni?" – Karsten Hansen
Haldi ikki eg nakratíð havi hoyrt nakað so langt úti í einum valstríðið. Hevði tað ikki verið fyri humanismuni høvdu vit enn verið føst í miðøldini !
 
Oversættelse:
 
»Står det virkelig så dårligt til i vores samfund, at Bibelen må vige for humanismen?« – Karsten Hansen.
Tror ikke jeg har hørt noget så langt ude i en valgkamp. Hvis det ikke var for humanismen, så havde vi stadigvæk været i Middelalderen.
 
//fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-snc4/41494_1010632657_6081_q.jpg
Richard, tá tú sigur vit skulu taka bardagan upp við tey samkyndu, meinar tú tá við at vit skulu steina tey, sum tað so klárt stendur í bíbliuni?
 
Oversættelse:
 
Richard, når du siger, at vi skal tage kampen op mod de homoseksuelle, mener du da, at vi skal stene dem, som det så klart står i Bibelen?
 
//fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-ash2/49139_1762891598_7137_q.jpg
Eg øtist, ta ið eg síggi hvussu mong av teimum, sum taka til orða, eru í móti Kartini. Lat okkum trúgvandi ikki blíva við at krúpa fyri teimum sokallaðu samkyndu, men taka bardagan upp við hesi tey eru sloppin alt for væl hiðartil. Takk fyri tína greiðu støðu í hesum Kartin.
 
Oversættelse:
 
Jeg er helt paf, når jeg ser hvor mange af dem, som kommenterer, er imod Karsten. Lad os troende ikke blive ved at lade os kue af de såkaldte homoseksuelle, men tage kampen op med dem. De er sluppet alt for billigt indtil videre. Tak for din klare udmelding Karsten.