Skilsmisseraten er steget voldsomt. Andelen af ægtepar, som bliver skilt, er nemlig steget med 20 procent fra 2012 til 2013. Antallet af skilsmisser i 2013 er 18.872, viser friske tal fra Danmarks Statistik. Ifølge en ny udgivelse fra Danmarks Statistik, skyldes det den nye skilsmisselov, der trådte i kraft d. 1. juli 2013. Loven har gjort det muligt for ægtepar at blive skilt uden en periode med separation. Alt de behøver, er blot et NemId og en underskrift fra begge parter.
Louise Elholm, familie- og boligordfører (V) var først rystet over loven, men nu er hun også rystet over, hvordan den påvirker folks handlinger:
– Det er lettere at gå fra hinanden end i et papirløst forhold, hvilket jeg synes er absurd. Et ægteskab bør være mere forpligtende, siger Louise Elholm.
Før var det sådan lidt gammeldags og en løftet pegefinger fra samfundets side, at man skal gå og tænke over det i et halvt års tid, Simone Voergaard, advokat og konfliktmægler
“Jeg vil skilles”
Dette er tre ord, der ikke længere kun er en tom trussel, men som nu kan blive virkeliggjort ved et enkelt ”klik” hjemme i dagligstuen. Jens Joel (S) fra Regeringens Socialudvalg er tilfreds med loven, da han ikke synes at samfundet skal blande sig i, hvornår man kan blive skilt.
– Jeg synes at folk selv må bestemme, hvorvidt de vil skilles eller ej. Det bør samfundet ikke gå ind og bestemme. Jeg tror på at folk er fornuftige nok til at vurdere, om de vil skilles eller ej, og at man derfor ikke behøver at have en separationsperiode eller lov der styrer det, siger Jens Joel.
Det er Simone Voergaard, advokat og konfliktmægler, også stor tilhænger af.
– Det betyder jo bare, at folk ikke behøver at tage kontakt med hinanden to gange for at blive skilt. Og så gør loven, at samfundet ikke blander sig så meget i folks privatliv, og at man selv kan bestemme, om man vil blive skilt eller ikke blive skilt, siger Simone Voergaard. Hun kan ikke se nogle negative konsekvenser ved den nye lov og de friske skilsmissetal.
Nu kan man gifte sig hurtigt igen, og igen
Simone Voergaard tror på, at den gensidige beslutning allerede var taget, når man før i tiden søgte om at blive separeret.
– Før var det sådan lidt gammeldags og en løftet pegefinger fra samfundets side, at man skal gå og tænke over det i et halvt års tid. De fleste mennesker har tænkt over det i langt tid før de overvejer, at blive skilt, siger Simone Voergaard.
Louise Elholm, ser det fra en anden vinkel, og ærgrer sig over at flere par giver hurtigere op på deres familie.
– Det kan godt være at et halvt år er lang tid, men man bør værne om ægteskabet. Der var en hel del der ikke valgte at blive skilt, da de have en separationsperiode, men som nu vælger det direkte, fordi de ikke behøver at vente et halvt år.