Huskede du at slukke komfuret i morges?

10994875346_6f76e3df9d_b
Uforsigtighed og glemsomhed er oftest skyld i køkkenbrande.

Hold øje med kødgryderne, når du laver mad. Det kan nemlig få alvorlige konsekvenser, hvis ikke du er opmærksom.

Hver femte brand opstår i køkkenet. 5.350 boliger bliver i gennemsnit hvert år slugt af flammer, og 21 procent af dem starter i køkkenet.

Det viser tal fra Redningsberedskabets Statistikbank.

Læs også: Sådan forebygger du brand i sommerhuset

Ifølge Mads Dalgaard, kampagnemedarbejder i Beredskabsstyrelsens Center for Forebyggelse, opstår de fleste brande i køkkenet på grund af uforsigtighed ved madlavning.

– Køkkenbrande opstår oftest, fordi folk sætter noget på en kogeplade, og så glemmer det eller får tændt for det forkerte blus. Så lægger de måske noget på komfuret f.eks. et skærebræt, og så opstår der brand, siger han.

Køkkenbrande opstår oftest, fordi folk sætter noget på en kogeplade og så glemmer det eller får tændt for det forkerte blus. Så lægger de måske noget på komfuret f.eks. et skærebræt, og så opstår der brand.
Mads Dalgaard, kampagnemedarbejder i Beredskabsstyrelsens Center for Forebyggelse.

Pomfritter var skyld i brandulykke

Mads Dalgaard, der også har 10 års erfaring som brandinspektør, fortæller, at han har været ude til mange brande, hvor man har glemt noget på komfuret.

Det var også årsagen til en brandulykke for en familie i Esbjerg i sidste uge. Familien skulle have haft pomfritter til aftensmad, men olien i gryden på komfuret gik i brand, da de opholdt sig andre steder i huset. Ifølge politiets døgnrapport den 10.11.15 forlod familien huset i tide.

Læs også: TV: Huset i Magstræde slipper billigt efter brand

Familien er sluppet billigt fra branden set i lyset af, hvad den kunne have udviklet sig til, fortæller indsatslederen hos Sydvestjysk Brandvæsen i Esbjerg, Lasse Nygaard Christensen, som var ude for at slukke branden.

– Det var en brand, vi nemt fik kontrol over, så det er en rimelig banal brand set fra vores synspunkt. Men det er klart, at for den enkelte borger, der bliver ramt, er det jo utrolig voldsomt, forklarer han.

Læs også: Svensk dødsbrand kan let finde sted i Danmark

Beredskabsstyrelsens Center for Forebyggelse arbejder nu på at få mere viden om, hvad årsagerne til brand er, så man kan lave en mere målrettet kampagne, som skal være med til at nedsætte brandfaren ude i hjemmene.