Uheld med ukrudtsbrænderen kan give dig kæmpebøde

Du kan få store bøder, hvis du ved et uheld starter en brand med ukrudtsbrænderen Foto: Morten Clausen
Du kan få store bøder, hvis du ved et uheld starter en brand med ukrudtsbrænderen
Foto: Morten Clausen

Når foråret begynder at spire i de danske haver, bliver ukrudtsbrænderne fundet frem, og  det fører til mange brandulykker. Men du risikerer ikke kun at miste et hønsehus eller et plankeværk, når du giver gas med ukrudtsbrænderen. Du risikerer også at få en bøde for overtrædelse af beredskabsloven. Det oplyser politiassistent i Særlov ved Fyns Politi Niels Bo Søndergaard.

– Der er ikke faste regler for, hvornår der udløses en bøde, andet end at beredskabsloven skal være overtrådt. I princippet er der ikke forskel på, om man sætter ild til et plankeværk eller en garage. Når man har udvist en stor grad af uforsigtighed er det egentlig lige meget, hvad der er blevet sat ild til, siger han.

Man kan forvente en bøde 1500 kr. i tilfælde med mindre skade og minimum 3000 kr. ved betydelige skader, oplyser Niels Bo Søndergaard.

Størrelsen af bøden er en vurderingssag

Det er især i Region Syddanmark, der er problemer med brande i forbindelse med ukrudtsbrændere. I 2013 oplevede regionen 65 brande med ukrudtsbrændere ud af de 201 på landsplan. Siden 2007 er der på landsplan gennemsnitligt opstået 190 brande årligt ved brug af ukrudtsbrændere. Det viser statistik fra Beredskabsstyrelsen.

Hvor stor en bøde, man får for uheldet er forskelligt fra sag til sag, fortæller Niels Bo Søndergaard.

– Det er en vurderingssag i det enkelte tilfælde, hvorvidt der er tale om mindre skade eller betydelig skade. Rent praktisk rykker patruljen ud og kigger på branden. Så bliver sagen sendt til Særlov, som beslutter, hvad der videre skal ske, siger han.

Det skal svitses, ikke brændes

Plankeværk, hønsehuse og garager står i flammer, når det går galt med ukrudtsbrænderen. Årsagen er ofte, at folk er for gavmilde med ukrudtsbrænderen, mener pressechef i Sikkerhedsstyrelsen Dorthe G. Rasmussen.

– Folk har tendens til at give den en ordentlig én på goddawen med ilden. Men det er ikke meningen. Ukrudtet skal bare svitses, ikke brændes, siger hun.

Gode råd fra Sikkerhedsstyrelsen:

  • Ukrudtet skal svitses, ikke brændes
  • Hold brænderen væk fra tør jord og tør bevoksning
  • Husk god afstand til biler, bygninger og plankeværk
  • Hold øje med glemte gløder
  • Forlad aldrig en tændt eller varm brænder
  • Afmonter gasflaske eller -dåse efter brug
  • Tjek at ukrudtsbrænderen har DG-mærke

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Det er folks egen skyld, når ukrudtbrænderen antænder mere end planter, siger Dorthe G. Rasmussen.

– Der er typisk tale om brugerfejl. Folk glemmer at være forsigtige, når de bruger ukrudtsbrænderen i nærheden af steder, der kan gå ild i. For eksempel i nærheden af plankeværk, hvor der er tør bevoksning, og så kan der gå ild i bevoksningen og plankeværket, og før man får set sig om, så er den bare helt gal, siger hun.

Læs brugervejledningen, og tænk dig om

Dorthe G. Rasmussen mener, at brandene kan undgås, hvis folk sætter sig ind i brugen af ukrudtsbrænderne:

– Det er en klassisk fejl, at folk ikke læser brugervejledningerne. Det gælder for ukrudtsbrænderen som for så mange andre ting: læs brugervejledningen igennem og sæt jer ind i, hvad det er for noget, I har med at gøre. Det er typisk ikke produktet, der fejler noget. Det handler om, at folk skal tænke sig om, siger hun.

Se også: Beredskabsstyrelsens video til sikker brug af ukrudtsbrænderen

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan du finde gode råd til, hvordan man skal bruge sin ukrudtsbrænder korrekt og sikkert.