Hvor er dagplejefædrene og brandkvinderne?

Når man mandag morgen afleverer sin lille pige, er det hos dagplejemoren og ikke hos dagplejefaren, og når juledekorationen har sat ild til julefrokostbordet, er det en stor stærk brandmand, der kommer og redder dagen og ikke en brandkvinde. Nogle jobtitler er bundet til en vis forventning om køn, sådan er det bare. Og det er der en grund til. På trods af at debatten om lige kønsfordeling i de forskellige faggrupper har raset i mange år, er nogle jobs stadigvæk næsten helt dominereret af det ene køn.

De mandedominerede jobs

 

Nogle jobs tiltrækker, af den ene eller anden grund, stort set ingen kvinder.

 

Der er ikke stor sandsynlighed for, at det er kvinde, der sidder bag rettet, når brandbilen kommer kørende med fuld drøn og blinklys gennem Københavns gader. Hos beredskabspersonalet i Københavns Kommune har de den laveste procent af kvinder inden for alle faggrupper. Her er der kun en procent kvinder.

 

Har rotterne overtaget dit spisekammer, er der stor sandsynlighed for, at det er en mand, der kommer forbi, når du ringer efter skadedyrsbekæmperen. Inden for miljøkontrollører er nemlig så lidt som fem procent kvinder repræsenterede.

 

Hvis du beslutter dig for, at der skal anlægges en japansk have ved siden af carporten, vil det heller ikke være helt ved siden af at lægge dine penge på, at der tropper en mand op. Inden for specialarbejdere, som fx faglige gartnere, er kvinder nemlig også ret meget i undertal. Her er der 10 procent kvinder.

 

Bygningskonstruktører har kun 18 procent kvinder.

 

De kvindedominerede jobs

 

Indenfor andre faggrupper er, og har, kvinder altid været overrepræsenterede. 

 

Ifølge Københavns Kommune er der ingen mænd, der er blevet fristet af at passe småbørn som dagplejefar. Faktisk ikke en eneste. Her er der nemlig så lidt om nul procent mænd.

 

Lidt flere mænd er repræsenterede inden for syge- og sundhedspersonale, her arbejder der otte procent mænd i Københavns Kommune. Specifikt inden for sygeplejesker er under fire procent mænd på trods af, at de første mandlige sygeplejersker blev uddannet helt tilbage i 1954.

 

Inden for social- og sundhedspersonale er der 16 procent mænd.

 

I daginstitutionerne er 19 procent af pædagogerne mænd. Dog har der de sidste år været mange kampagner for at få flere mænd til at søge ind på pædagogstudiet, og har det har båret frugt. Der har nemlig været en stigning af mænd, der har søgt ind på pædagogstudiet.

 

Dog er der selvfølgelig nogle jobs, der tiltrækker folk fra begge køn. Inden for journalistfaget er der i København præcist lige mange mænd og kvinder.