Gå på opdagelse i kortet ovenfor, hvor du kan finde bud på, hvor Julemanden bor.
Julemanden, som vi kender ham, er fra starten af 1900-tallet og kommer fra USA. Det er ham med rødt og hvidt tøj og en sæk med gaver på ryggen.
Han er ikke opfundet af Coca Cola i 1930’erne, selvom der er mange, der tror det. Faktisk havde The Saturday Evening Post allerede i starten af 1900-tallet bragt billederne af den tykke, rare, gamle mand.
Allerede i 1840’erne var han flyttet nordpå, til Nordpolen, hvor han kunne bo i fred, da der endnu ikke havde været mennesker dér på det tidspunkt. Det er i samme ombæring, at han fik sin kane, rensdyrene og de små alfer, der stammer fra irske folkefortællinger, fortæller Søren Hein Rasmussen, historiker og medstifter af MegaNørd.
– Julemanden er en ældre, tyk mand med hvidt skæg og smilende øjne. Han går rundt i en rød dragt og en hue med kvast. Han griner ’ho ho ho’, når han kører afsted i sin slæde, der er spændt for med ni rensdyr, fortæller Anemette Olesen, der er forfatter til bogen Fabeldyr og andre sære væsener.
Julemanden har været gennem en lang forvandling for at nå til at være den julemand, som vi kender i dag.
Læs også: Top 5 julegaveønsker
Julemandens oprindelse
Sankt Nikolaus var biskop i Grækenland, i det der nu er den tyrkiske Antalya-region, i det tredje århundrede. Han skulle ifølge myten have hjulpet sin nabo, der havde økonomiske problemer, og derfor måtte sælge sine døtre. Det er også derfor, at Julemanden er børnenes beskytter, fortæller Anemette Olesen.
– Nogen siger, at Julemanden er oldgammel og kommer fra Sankt Nikolaus, og det er der selvfølgelig en vis sandhed i, siger Søren Hein Rasmussen.
Rygterne om den gode biskop skulle efterfølgende have spredt sig til Europa, hvor han, måske, blev fundament for den julemand vi kender, uddyber Anemette Olesen.
I Danmark og Norden har der været en fortælling om, at Julemanden faktisk stammer fra Odin. Han red nemlig hen over nattehimlen på sin ottebenede hest, Sleipnir, omkring Jól.
– Der er folkefortællinger i Danmark helt op i 1800-tallet om Odin, og andre væsner som Slattenpatten, der ridder hen over himlen, men jeg tror altså ikke, at han har meget at gøre med vores julemand, siger Søren Hein Rasmussen.
Han fortæller, at Julemanden er lavet i 1800-tallet, og at man bruger ham i Europa og Nordamerika på lidt forskellig vis.
I Tyskland havde man Weihnachtsmann, og det havde man i øvrigt også i Danmark – han var dog for det meste klædt i gråt. Det er også tyskerne, der har opfundet juletræet, som danskerne så efterfølgende tog til sig.
I England tog man fat i nogle keltiske traditioner fra 1500-tallet og opfandt Father Christmas, der er den gode juleånd. Han er typisk en mand i en stor grøn kåbe, der er omgivet af mad og vin i overflod.
I Holland, Schweiz og Belgien har de Sinterklass og Swarte Pieten, der er ondere i sulet. De giver nemlig prygl til de børn, der ikke er søde. Desuden har Swarte Pieten trukket overskrifter på grund af sit malede ansigt, idet det er blevet opfattet som racistisk.
Julemandens hjemland
Det er en dansk opfindelse, at han skulle bo på Grønland, og den er opstået fordi, at vi alligevel gerne vil have en julemand, der er vores egen.
Efter at Julemanden var blevet, som ham vi kender, prøvede forfatteren J.R.R. Tolkien, der også kendt fra Ringenes Herre og Hobbitten, at lave om på Julemanden. Han skrev om Father Christmas, men uden held, fortæller Søren Hein Rasmussen.
Læs også: Historiker: Julelys bekræfter os i fællesskabet
– Da vi har adopteret en julemandsfortælling, der er fælles med andre lande, i starten af 1900-tallet, begynder danskerne at sige, at det er rigtig nok at Julemanden kommer fra langt nordpå, men at det er fra Grønland. Det er sådan noget nationer gør. Finnerne siger også, at han bor i Lapland, siger han.
Det er med til at bygge en nation, at man har nogle traditioner, og det er derfor, at man har forskellige slags julemænd og forskellige fortællinger om, hvor han bor. Men det blev altså den amerikanske julemand, der blev ham, som vi kender som Julemanden. Det mener Søren Hein Rasmussen er fordi, at amerikanerne har en økonomi, der gør, at de kan lave popkultur, der kommer rigtig langt ud i verden.
Sådan gjorde vi: Da der ikke er så lang tid til Jul, synes vi, at det var interessant at kigge på teorier om, hvor Julemanden bor. Journalisten har lavet research om Julemanden. Kilder er interviewet per telefon og på mail.