
Inden længe skal Hillerød Kommune tage imod yderligere 77 ukrainske flygtninge. Det sker efter, at Udlændinge- og Integrationsministeriet har hævet den nationale kvote til 58.000 personer. For Hillerøds vedkommende betyder det, at kommunen i alt skal huse 524 flygtninge. Heraf har kommunen allerede modtaget 453.
Bag tallene gemmer der sig fortællinger om fællesskab, frivillighed og en favnende velkomst. I Hillerød er modtagelsen af de ukrainske flygtninge ikke blot et administrativt kommunalt anliggende, det er også blevet mødt med et stort lokalt engagement, båret af frivillige kræfter og politisk vilje.
Et fællesskab i øjenhøjde
Søren Lerche (SF), formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Hillerød Kommune, fortæller, at modtagelsen af de ukrainske flygtninge generelt er blevet mødt med varme og imødekommenhed.
– Generelt har der været en enorm stor glæde over, at vi kunne bidrage til, at de kan komme væk fra krig og få et fredsfuldt og meningsfuldt liv i Hillerød, siger han.
Det kommer også til udtryk politisk. Kommunen har, i samarbejde med civilsamfundet, valgt at støtte op om en række initiativer, som skaber sociale aktiviteter og hjælper med de praktiske udfordringer i ukrainernes hverdag. Det gælder alt fra ugentlige caféer til ferielejre for børn og unge. En del af aktiviteterne bliver tilmed faciliteret af ukrainere selv – et greb, som også styrker fællesskabet.
– Det er Frivilligcenteret, som holder ugentlige caféer for ukrainerne og som hjælper dem med at komme ud til forskellige fritidsaktiviteter. De hjælper også med de daglige udfordringer, som de måtte støde på. Her har man også hyret ukrainere ind over, så de kan hjælpe med at facilitere de her fællesskaber, fortæller Søren Lerche.
Lokal engagement fra dag et
Næstformanden i Røde Kors Hillerød, Mette Eigaard Hansen, tilslutter sig også Søren Lerches opfattelse af de lokale, og fortæller hvordan responsen fra lokalsamfundet og borgerne i Hillerød fra starten har vist et stort ønske om at hjælpe.
– Det red jo på en bølge i starten, hvor rigtig mange i Hillerød gerne vil hjælpe, og vi fik doneret rigtig mange ting. Da vi efterlyste ting, var lokalsamfundet rigtig gode til at støtte op og donere en masse ting, samtidig med at vi havde en masse gode frivillige siger hun.
Kunst som fælles sprog
En af de aktiviteter, som særligt har sat spor og tydeligt illustrerer den varme modtagelse, var et streetart-projekt i samarbejde mellem danske og ukrainske piger. Her malede de et værk med teksten “I love you, Denmark” – et tydeligt symbol på følelsen af at være blevet taget godt imod.
– Det var et ret godt symbol på den grundfølelse, der er af at have været i Danmark og Hillerød – at de føler sig velkomne. Men også dét, at de stod sammen med danske piger og lavede det her maleri, og på den måde fik nogle bekendtskaber på kryds og tværs af sproglige barrierer gennem kunsten, fortæller formanden for Kultur- og Fritidsudvalget.
Opmærksomhed og relationer er nøglen
Ifølge Søren Lerche kan de 77 nye ukrainske flygtninge, som snart ankommer til Hillerød, have behov for endnu mere støtte end de første, der blev modtaget. Derfor opfordrer han både kommunen og civilsamfundet til at være særligt opmærksomme:
– I forhold til de 77 nye flygtninge, der kommer hertil, så er det vigtigt, at vi som kommune og frivillige er opmærksomme på, at de måske har behov for mere støtte end de første flygtninge, vi modtog. Det er i hvert fald mit fokus, og det synes jeg også, vi skal have fokus på som kommune – så de kan fungere i Danmark, siger han og tilføjer:
– Det er virkelig vigtigt for os, at vi skaber nogle gode og tætte relationer og et godt liv for de ukrainske flygtninge i Hillerød. Men vi skal samtidig være opmærksomme på dem og deres oplevelser, så de både kan fungere i Danmark og Hillerød, men også, når de en dag kan rejse hjem igen.
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt et referat fra et byrådsmøde, hvor handleplanen for flygtningene beskrives. Herefter blev der taget kontakt til Søren Lerche og Mette Eigaard. Det var ikke muligt at tale med en ukrainsk flygtninge inden deadline.