Ingen udsigt til flere lys langs søerne

Opsætningen af 60 lamper omkring Peblingesøen i København vækker glæde, alligevel ser det ikke ud til at blive udvidet til de øvrige søer. Foto: Ulrik Blaabjerg
Opsætningen af 60 lamper omkring Peblingesøen i København vækker glæde, men det lyset ser ikke ud til at sprede sig til de øvrige søer. Foto: Ulrik Blaabjerg

Opsætningen af 60 lamper om Peblingesøen i København sidste efterår, har vakt stor glæde hos blandt andet aftenmotionister. Alligevel er der ikke udsigt til, at belysningen udvides til at omfatte de resterende to søer, Skt. Jørgens sø og Sortedamssøen.

Morten Rixen, pressechef i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning forklarer, at der på trods af de positive tilbagemeldinger ikke er afsat penge til projektet foreløbig.

– Vi har som sådan ikke en pose penge, vi råder over i Teknik- & Miljøforvaltningen. Når man skal lave den her type initiativer, kræver det, at der er fundet penge til det i forbindelse med budgetforhandlingerne. Da der ikke er afsat penge til videre belysning, er der ikke mere på vej foreløbig.

LÆS OGSÅ: Søerne får egen mejetærsker

Ærgrelse blandt aftenløbere

Det er en udmelding, der ærgrer Anders Rømer, talsperson for Nbro, en Københavnsk løbeklub med over 5.000 medlemmer, der løber fast om søerne i København.

– Selvom at vi er glade for det opsatte lys om Peblingesøen, så vi gerne, at der var lys rundt om samtlige søer. Vi håber derfor på, at man fra Københavns Kommunes side også vil sætte lys op om de resterende søer.

De opsatte lamper om Peblingesøen har til formål at gøre det nemmere for blandt andet aftenmotionister at orientere sig på stierne omkring søerne om eftermiddagen og aftenen i vintermånederne. Og ifølge Anders Rømer har opsætningen af lamperne også været til stor begejstring blandt klubbens aftenløbere.

– Vores medlemmer værdsætter virkelig, at der er blevet sat lys op om Peblingesøen – både i forhold til tryghed og i forhold til ikke at genere fodgængere, forældre med barnevogne og andre gående, siger han.

Belysning skaber tryghed 

Netop hensynet til aftenmotionister og generelt trygheden blandt byens borgere, har været faktorer bag opsætningen af lamperne, fortæller Morten Rixen, pressechef i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning.

– Der er rigtig mange, som ønsker sig en bedre belysning, fordi de synes, at det er utrygt, hvis der er dårlig belysning i områder af København. Samtidig er der selvfølgelig også det aspekt, at vi er ved at anlægge belysning de steder, hvor der i dag mangler lys, der kan tilgodese f.eks. aftenmotionister, så de også kan løbe i de mørke vintermåneder, siger han.

LÆS OGSÅ: Nu kan man løbe sig røgfri

Lamper om søerne en del af belysningsplan

Opsætningen af lamper omkring søerne er en del af Københavns Kommunes belysningsplan. En todelt plan, der skal sørge for udskiftning af al gadebelysning til LED, samt opsætning af belysning de steder, hvor det i dag ikke findes. Belysningen om søerne hører til anden del, forklarer Morten Rixen.

– Belysning om søerne hører til anden del af belysningsplanen, dvs. steder hvor der ikke er belysning i dag. Der er her tale om steder, hvor der ikke er belysning i dag, og hvor vi kan udnytte byen bedre med mere belysning.

Men der er altså ingen planer om, at de andre søer får lignende lamper i nær fremtid.