Intelligente lygter skal oplyse ny cykelsupersti

Cykelsuperstien, Farumruten, skaber bedre vilkår for cyklister.  Foto: MorgurFile
Farumruten skaber bedre vilkår for cyklister. Foto: MorgurFile

Cykelentusiaster i hovedstadsområdet har forbedrede miljø- og komfortbetingelser i sigte, når Farumruten C95 åbner d. 20. april. Cykelsuperstien er nemlig den første i Danmark der bruger alternativ lysenergi.

I Furesø Kommune er ruten oplyst af solcelleenergi mens Gladsaxe Kommune indhylles i dynamisk belysning.

– Cyklisterne kickstarter selv den energibesparende belysning i Gladsaxe, hvor der er 100% lysstyrke ved tilstedeværelse af cyklister, mens lyset dæmpes til 10%, når der ikke er cyklister, fortæller kommunikationskonsulent hos Cykelsuperstier, Kristine Liljenberg, der med begejstring kan påpege fordele ved stierne:

– Den energivenlige belysning giver en besparelse på flere millioner kroner i forhold til normal belysning, samtidig med at det bliver mere trygt at cykle på ruten, siger Kristine Liljenberg.

Nøjagtig som med den første cykelsupersti, Albertslundruten, er Farumruten skabt med henblik på at forbedre pendleres cykelbetingelser, når de bevæger sig over Farum, Furesø, Gladsaxe og Københavns Kommune. Foruden de nye lyskilder, er der på begge ruter indlagt cykelpumper og hvileplader, der skal gøre turen mere behagelig.

Åbning af Farumruten

I forbindelse med åbningen af Farumruten d. 20 april, afholdes en 16 km lang cykeltur fra Bellahøj i København via. Gladsaxe og videre til Farum.

– Turen ender med en cykelfest i Farum, hvor man blandet andet kan møde Cykelmyggen Egon eller få et sundhedstjek. Der er også mulighed for at prøve kræfter med en elcykel og få trænet cykelfærdigheder hos Cyklistforbundets Cykellegekorps, fortæller Kristine Liljenberg.