Den 15-17. oktober sætter DTU fokus på kvinder i IT-verdenen med en camp, der er målrettet unge kvinder. På programmet er der blandt andet emner som algoritmer og kunstig intelligens.
Interessen i campen har været så overvældende, at universitetet har været nødt til at afvise flere. 54 piger fra hele landet slap gennem nåleøjet og kan nu glæde sig til at bruge efterferien på DTU.
Inge Gørtz, universitetslektor og algoritmeforsker på DTU Compute, har det overordnede ansvar for campen. Hun mener, det er et vigtigt at få flere kvinder på it-uddannelserne.
– Campen er målrettet piger, der går i gymnasiet eller har sabbatår. De får mulighed for at prøve kræfter med it i et trygt miljø. Det er vigtigt at tiltrække kvinder til de tekniske uddannelser. Flere kvinder breder synspunkterne ud og skaber diversitet. Generelt har vi brug for flere talenter, som kan være med til at gøre fremtidens teknologi bedre, siger Inge Gørtz.
Tal fra DTU’s hjemmeside viser, at kun en tredjedel af de studerende er kvinder. De seneste år har tekniske uddannelser på Aarhus Universitet og Syddansk Universitet afholdt lignende camps rettet mod unge kvinder.
”Jeg tror, der er en forestilling om, at tekniske uddannelser er svære og tunge. Og det hænger sammen med opfattelsen om, at drengene er gode til de naturvidenskabelige fag og piger er gode til bløde fag som sprog”
Helena Escrict Jensen, deltager i IT-camp.
Det er første gang, at DTU afholder en it-camp. Ifølge Inge Gørtz er mange piger interesseret i IT og teknik, men de skræmmes væk på grund af fordomme.
Kønsforestillinger blokerer
Helena Eschricht Jensen deltager i it-campen. Hun er 19 år, matematisk student fra Sorø Akademi og har for tiden sabbatår. Hun ser frem til campen og håber på at få afklaret, om hun skal tage en ingeniøruddannelse i kunstig intelligens eller design og innovation.
Selv oplever Helena Eschritct Jensen ikke fordomme i sin omgangskreds, men hun kan genkende de overordnede fordomme. Hun mener, det skyldes stereotype kønsforestillinger.
– Jeg tror, der er en forestilling om, at tekniske uddannelser er svære og tunge. Og det hænger sammen med opfattelsen om, at drengene er gode til de naturvidenskabelige fag og piger er gode til bløde fag som sprog, siger hun.
Derfor synes Helena Escricht Jensen, at det er godt, at campen er rettet mod piger.
– Det er jo noget pjat, men hvis det var blandet piger og drenge, tror jeg, det ville skræmme nogle piger. De ville være bange for at føle sig dumme, fordi man tænker drenge har nemmere ved at lære eksempelvis programmering, siger Helena Escricht Jensen.
”Jeg tror, det kan ændre sig, hvis fag som it-forståelse og programmering bedre udbudt op gennem hele skolesystemet. Så vil det være et mere normalt at vælge naturvidenskabelige uddannelser og det kan skabe en mere ligelig fordeling på de tekniske uddannelser”
Inge Gørtz, universitetslektor og algoritmeforsker på DTU Compute og Arrangør af IT-camp på DTU.
Drømmen er en camp for alle
Inge Gertz håber på, at det ikke vil være aktuelt at afholde en pige-specifik camp om 10 år.
– Jeg tror, det kan ændre sig, hvis fag som it-forståelse og programmering bliver bedre udbudt op gennem hele skolesystemet. Så vil det være et mere normalt at vælge naturvidenskabelige uddannelser, og det kan skabe en mere ligelig fordeling på de tekniske uddannelser, siger hun.
Sådan gjorde vi: Journalisten blev opmærksom på begivenheden gennem DTU’s hjemmeside. I disse år er der fokus på, at it-branchen har brug for talenter, og at særligt kvinder er underrepræsenterede på området. Det var derfor oplagt at tage kontakt til arrangøren på DTU. Journalisten ønskede at tale med en af kvinderne, der deltager i kampen. Derfor fandt hun begivenheden for eventet på Facebook og kontaktede kilden derigennem.