Iværksættere: Nu skal cykler reinkarneres

Alternativet
Simon Søndergaard er iværksætter med masser af cykelidéer.
Foto: NetAvisen

Partiet Alternativet har sat fokus på iværksætteriet og ønsker at påvirke innovationen i en mere bæredygtig retning.

En af de virksomheder, der forsøger sig med at være bæredygtige iværksættere, er Socialøkonomisk Cykelkompagni ApS., som Simon Søndergaard og Alexander Frederiksen har stiftet sammen.

Deres virksomhed er stiftet i håbet om at fremme cykelkulturen i Danmark.

– Vi arbejder bæredygtigt ud fra idéen om en ‘tripple bottom line’. Det går ud på, at vi skal have økonomisk fremgang, minimere vores miljøpåvirkning og gavne vores sociale omgivelser, siger Simon Søndergaard.

Lige netop det at sætte fokus på miljøet og tage ansvar, er noget virksomheden også gør for at skabe opmærksomhed om sig selv.

– Det er mennesker, der synes, det er ret fedt, at man gør noget for miljøet. Der kan være fordele i at gå lidt foran og kæmpe for noget, folk godt kan lide. Vi gør det, fordi vi har muligheden. Hvorfor skal vi så lade være?

Læs også: Iværksættere: Alternativets forslag er indholdsløst

Cykelven og Buddha Bikes

Socialøkonomisk Cykelkompagni ApS. består af to koncepter. Det ene af dem er “Cykelven”, som er et mobilt cykelværksted, der samarbejder med arbejdspladser om at lave medarbejdernes cykler i arbejdstiden.

– I Cykelven arbejder vi for at fremme cykelkulturen i Danmark. Hvis vi kan få flere folk til at tage cyklen på arbejde, vil det gavne miljøet, udtaler Simon Søndergaard.

Det andet koncept er det nystartede “Buddha Bikes”. Buddha Bikes er et cykelværksted og en butik, der sætter gamle gamle cykler i stand og sælger dem igen. Simon Søndergard mener, at det er vejen frem for et mere bæredygtig miljøpåvirkning.

– Buddha Bike-konceptet bygger på tanken om reinkarnation. Vi arbejder på at genbruge cyklerne. Vi får dem ind, og så sætter vi dem i stand. Derefter sælger vi dem igen. På den måde sparer vi enorme mængder af CO2, da det koster omkring et kvart ton CO2 at producere en ny cykel.

Herhjemme har vi det simpelthen for godt. Vi vil gerne gøre en stor forskel.
Simon Søndergaard, medstifter af Socialøkonomisk Cykelkompagni ApS

De danske iværksætterforhold

Alternativets forslag om at rette offentlige investeringer efter virksomheder, der tager et miljømæssigt ansvar, er ifølge Simon Søndergaard et interessant forslag, men det er andre og mere grundlæggende forhold, der skal ændres, hvis virksomheder som Socialøkonomisk Cykelkompagni ApS skal have større succes.

– Den offentlige sektor skal være langt mere proaktiv og risikovillig, end tilfældet er i dag. Den offentlige sektor er en kæmpe del af markedet, og det har betydning for virksomheder som vores, at den er så bagstræberisk.

Hvad skal der ske i fremtiden?

Allerede i dag har Buddha Bikes samarbejdsordninger med projekter i Afrika om at sende brugte cykelslanger, så de kan benyttes til tasker og computer-sleeves.

– Vi skal rykke ud i verden. Næste store skrift er Afrika, Simon Søndergaard.