Jægerspris Bibliotek får besøg af DTU ScienceShow

Ingeniørstuderende, der opfører DTU ScienceShow

Eksplosioner, farvet røg og fascinerende historier.

Det er noget af det, du kan opleve på Jægerspris Bibliotek d. 27. november. ScienceShow er et arrangement for børn, og det er gratis for børn, mens voksne skal af med 25 kr.

Lærerigt og sanseligt
Kulturmedarbejder på Frederikssund bibliotekerne Trine Dalsgaard Christensen er ansvarlig for at booke arrangementer til bibliotekerne i Frederikssund Kommune. Hun siger, at hun lægger vægt på at booke arrangementer, der både er lærerige og sanselige.

– Røg i forskellige farver og eksplosioner er altid spændende at se på. Jeg tror, det bliver sjovt, for vi har fået at vide, at vi skal slukke røgalarmen, siger hun.

ScienceShow har til formål at øge børns interesse for naturvidenskab, og det er derfor heller ikke tilfældigt, at lokationen er Jægerspris Bibliotek, som ligger lige op af Jægerspris skole.

Naturvidenskab skal være håndgribeligt
Mathilde Krogsgaard Vester studerer på DTU og er med til at opføre ScienceShow. Hun forklarer, at showet indeholder “alt det, man ikke må gøre derhjemme”, men også, at det skal drage analogier til hverdagen.

Den helt store målsætning for DTU ScienceShow er, at sprede nysgerrigheden til naturvidenskab. Derfor tager ScienceShow også udgangspunkt i hverdagen, som de studerende formidler på en sjov og lærerig måde.

– Hvis man kan få tændt en lille idé i nogle børn om, at naturvidenskab er fedt, så har vi gjort vores arbejde godt, siger Mathilde Krogsgaard Vester.

Mathilde Krogsgaard Vester brød sig ikke om naturvidenskab som barn, fordi hun følte, at det var fremmed og irrelevant. Det var et fag, der fik hende til at tænke: Hvad har det med mig at gøre? Derfor tror hun også, at hun ville have fået interesse for naturvidenskab tidligere, hvis der havde været et tilbud som ScienceShow, da hun selv var barn.

Om at kunne spejle sig
Mathilde Krogsgaard Vester fortæller, at hun som kvinde oplever, at det særligt er små piger, der kommer op til hende og spørger ind til, hvad hun kan lave, når hun bliver stor. Til det forklarer hun, at hun godt kan lide at være kreativ og at tegne, og at at kreativitet er noget, ingeniørstuderende har til fælles.

– Det kan de piger, der kommer op til mig godt relatere til, siger hun.

At pigerne kommer op til hende, og ikke hendes mandlige kollegaer, kan hun godt relatere til.

– Det kender jeg også fra mig selv. Det ræsonnerer på en anden måde hos mig, når det er en sej kvinde, der er forelæser på mine fag, siger hun.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod ved, at jeg fandt eventet på Frederikssund Biblioteks hjemmeside. Jeg kontaktede derefter Kommunikationsmedarbejder på Jægerspris Bibliotek og Mathilde Krogsgaard Vester, der selv er aktiv i DTU ScienceShow. Alle kilder er interviewet over telefonen.