Høsten er overstået. Halmballerne er presset, og nu skal de flyttes fra marken og ind laden. Det er en farlig tid på året, når de hundrede kilo tunge baller skal fragtes og stables, forklarer forebyggelseskonsulent i Arbejdstilsynet Holger Delfs.
– Der er ikke nogen, som kan holde til at blive ramt af en halmballe på et halvt ton. Derfor skal man ikke tage chancer, for konsekvenserne er store, når det går galt, siger Holger Delfs.
Landmænd har noget at lære
En opgørelse fra Arbejdstilsynet viser, at 17 procent af ulykkerne i landbruget siden 2011 skyldes, at landmanden enten er blevet ramt eller klemt af en genstand, eksempelvis halmballer.
– Der er mange landmænd, som har styr på sikkerheden, men der er også en del, som stadig har noget at lære. I de anmeldelser, Arbejdstilsynet modtager, er folk typisk kommet rigtig grimt til skade, siger Holger Delfs.
Opgørelsen fra Arbejdstilsynet viser samtidig, at landbruget i 2016 var det erhverv med flest dødsulykker. 10 landmænd mistede sidste år livet, mens der var 289 alvorlige ulykker uden døden til følge.
– Det er vores indtryk, at der også er mange uheld, hvor landmanden slipper med skrækken, fordi halmballen lander ved siden af ham, fortsætter Holger Delfs.
Læs også: Hver anden dødsulykke sker i landbruget
Kampagne for mere sikkerhed
I en tid, hvor landmændene har travlt med at flytte halmballerne fra marken og ind i laden, sætter organisationen SEGES, som er en del af Landbrug og fødevarer, fokus på sikkerhed.
– Vi har bombarderet landmændene med information om, hvordan de kan sikre sig imod ulykker med bigballer. Vi sætter fokus på det, fordi vi ved, der er en høj risiko ved at arbejde med halmballer, siger arbejdsmiljøchef i SEGES, Helle Birk Domino.
Senest var det en 79-årig bonde fra Klovborg i Midtjylland, som mistede livet, efter han blev ramt af en halmballe i sin lade.
Enggaarden har fokus på sikkerhed
Dan Riise er en de landmænd, som til daglig arbejder med de tunge halmballer. Han gør sit bedste for, at sikkerheden er i orden på hans gård i Skævinge ved Hillerød.
– Når vi stabler halmballerne, sørger vi for, at de hælder en smule bagover. På den måde kan vi sikre, at de ikke vælter, forklarer Dan Riise.
I Dan Riises lade på Enggaarden er der samtidig en klar politik for, hvem der må være i laden med de højt stablede halmballer.
– Vi har simpelthen et forbud mod at være i laden, hvis man ikke sidder i en traktor, siger Dan Riise.