Det er svært at finde på noget sjovt at lave, når man er 10 år og helt alene hjemme. Det mærker de hos Børnetelefonen, hvor flere børn ringer for at få hjælp til ikke at kede sig, fortæller Bente Boserup, leder af Børnetelefonen i Børns Vilkår.
– Hvis man er overladt til sig selv, og der ikke er nogle arrangementer, og man sidder derhjemme alene, så er det godt nok nogle lange dage, siger Bente Boserup.
Derfor ringer børnene til Børnetelefonen, og så prøver de at finde på noget:
– Hvis børnene keder sig, så snakker vi med dem om, hvad de kan lave, så bliver det lidt en hyggesnak om, hvad kan de godt lide at lave, men hvis man godt kan lide at spille fodbold sammen med en hel masse andre, så er det jo lidt svært, hvis man sidder alene, siger Bente Boserup.
Savner den dødssyge skole
Selvom børn normalt kan synes, at skolen er kedelig, så oplever Børnetelefonen, at børnene savner skolen under lockouten.
– Det kan godt være, at børn synes, det er dødssygt at gå i skole nogle gange, men de savner både at være sammen med kammeraterne, og at tingene er, som de plejer at være, siger Bente Boserup.
Usikkerheden om hvad der skal ske, og hvornår de igen kan komme i skole, er heller ikke rar for børnene:
– Det gør børnene usikre, at de ikke ved, hvor længe det varer. Hvis forældrene ikke kan lave løsninger andet end fra dag til dag, og det kan man jo godt forstå, så er det selvfølgelig ikke rart for børnene, siger Bente Boserup.
Børnene spørger, hvor de skal være de næste dage, men forældrene kan ikke svare, og så kan børnene mærke uroen i familien der, hvor det ikke fungerer, fortæller Bente Boserup.
Vær ærlig og tal med børnene
Bente Boserup anbefaler, at forældrene taler med deres børn om det, som forældrene ved, og fortæller, hvad de ikke ved:
– Vi skal ikke begynde at sige “det skal du ikke tænke på”, det er sådan noget voksne nogle gange siger til børnene, men det synes børnene altså er rigtig irriterende, for de tænker jo på det, siger Bente Boserup.
I stedet mener hun, at man skal fortælle børnene hvad man ved.
– Det vi ved, det skal vi sige, men så skal vi også som voksne sige, når der er noget, vi ikke ved, siger Bente Boserup.
Færre ringer med almindelige problemer
Mens flere ringer for at få hjælp mod kedsomhed, er der færre som ringer med de problemer, som børnetelefon normalt hjælper med.
– Der er blevet arrangeret alt muligt i familierne, sådan at en del af børnene er travlt beskæftigede, siger Bente Boserup.
Derfor ringer færre børn med almindelig problemer, men det kan ændre sig, hvis lockouten fortsætter i lang tid, fortæller hun.