“Sjip, sjap, sjip, sjap.” Den våde sti giver genlyd, når neonfarvede løbesko tager kontakt med det nedtrådte grus.
Det er aften i Søndermarken. En af dem, hvor man slet ikke ænser, hvornår solen gik ned, fordi en grumset regnsky blokerer for alt naturligt lys og dækker himlen som et kunstigt, gråt ND-filter. Klokken 20.03 kommer der lys i stiens lamper og haven skifter farve.
De intelligente lamper af en del af projektet ”Liv & Lys i Søndermarken”, som i 2010 blev igangsat af Styrelsen for Slotte & Kulturejendomme sammen med Frederiksberg Kommune. Målet var at give den historiske have et kvalitetsløft, som bl.a. omfatter en 2,5 km lang interaktiv motionsrute.
Nye lys med nye muligheder
Ud af mørket kommer en gråbrun mynde til syne, som går tur med sin pige. Hun tager føringen, da hunden bliver distraheret af en forbipasserende duft ved foden af en af stiens lamper. Zarah Fischer hedder pigen, som flittigt benytter sig af den oplyste sti, efter den nye belysning blev sat op.
– Før lamperne kom, var det lidt uhyggeligt at gå tur om aftenen. Det prøvede jeg egentlig lidt at undgå. Nu bruger jeg stien ret meget – både til ture med hunden, men jeg har også været her ude med vennerne, hvor vi lavede sjov med ”haren” som vi skulle prøve at indhente, siger Zarah Fischer.
“Pullerten”
Dråber fra regnen klinger sig til kanten af lamperne og fanger lyset som små krystaller på en oplyst lysekrone. Lamperne, som bliver kaldt ”pullerter”, består af såkaldte LED-lyskilder. På pullertens side findes to intelligente LED-lysstriber, der lyser op i klare neon-farver. Her er mening, at lyset, som en hare, skal ”trække” løberen rundt på den 2,5 km lange sti.
Hver gang en løber sjip-sjapper forbi, bliver sværhedsgraden afsløret af den passerede neonfarve på siden af lamperne. 1, 2, 3, og så er den væk.
Ved indgangene fra Roskildevej og Pile Allé kan man vælge, hvor mange minutter, man skal bruge på at løbe en kilomenter – enten 12, 7, 6, 5 eller 4 minutter. Hver hastighed aktiverer en bestemt farve i lampernes lysstribe, som lyser op i ca. tre sekunder. Det er denne lysstribe, som også bliver kaldt “haren”.
Læs også: Derfor vil regeringen rejse flere skove
En enkelt løber har søgt ly under et træ fra regnen og væk fra lyset. Den mørke skygge hedder Morten Linde. Han kender godt til de nye lamper, men her til aften kører han sit eget intervalløb.
– Udfordringen ved “haren” er, at man kun kan vælge mellem forskellige minutters intervaller. Man kunne godt mangle nogle 30 sekunders intervaller. Der skal nemlig meget til at forbedre sit løb med et minut. Til gengæld føler man virkelig, at man presser sig selv, når man kan følge med, siger Morten Linde.
Man kan få ”haren” til at lyse op i begge retninger. Men denne dag har samtlige forbipasserende løbere valgt at følge stien mod uret. Som om de alle er på vej til det samme sted. Og der er ingen, som stopper op. For de skal følge med haren.
Hver gang en løber sjip-sjapper forbi, bliver sværhedsgraden afsløret af den passerede neonfarve på siden af lamperne. 1, 2, 3, og så er den væk.
Natur og teknik, side om side
Den oplyste sti løber langs med kanten af Søndermarken, så bilernes hvide og røde lys blander sig baggrunden af de mørke træer.
– Tidligere, hvor der ikke var lys, var man tvunget til at løbe ude på vejen. Men det er rigtig fedt at komme væk fra fortovene og ud i naturen. Man er dog heller ikke i tvivl om, at byen er lige på den anden side af træerne, siger Morten Linde.
LED-lyskilderne er sensorstyrede. Det betyder bl.a. at belysningen dæmper sig fra 10 til 3 watt, når der ikke er mennesker i haven. Men selv når det vrimler med løbere, er lamperne indstillet, så lyset er meget afdæmpet.
– Der er lige præcis nok lys til, at man kan se, om der er noget. Så man for eksempel ikke glider i våde blade. Men jeg kan egentlig godt lide, at det ikke er fuldstændig lyst op. Ellers ville det blive for kunstigt, siger Morten Linde.
One Response to "Københavns neon-grønne lunge"