Jeg lever (næsten) gratis

Martin Diedrichs forsøger at leve bæredygtigt ved at genbruge mest muligt.  Morguefile
Martin Diedrichs forsøger at leve bæredygtigt ved at genbruge mest muligt.
Foto: Morguefile

og Julie Eleanor Andersen

Tænk hvis dine udgifter var på 0 kr. Og tænk hvis du aldrig bidrog til forbrugersamfundet og dermed altid handlede miljørigtigt. Sådan er ambitionen for Martin Diedrichs, der er en 24-årig RUC-studerende, bosat i København. Han har som mål at nedbringe sit forbrug så meget som muligt for at leve mere bæredygtigt.

– Jeg forsøger ikke at bruge penge af politiske årsager. Jeg er meget bæredygtighedsorienteret. Der er så mange mennesker, der køber nyt tøj hele tiden, og der er en overflod af madvarer. Det vil jeg ikke være en del af, lyder det fra ham.

Du kan spise gratis

Der er mange muligheder for at nedbringe sit forbrug. Navisen.dk har givet ti råd til, hvordan man kan leve gratis. Rådene kan give mere luft i budgettet, samtidig med at man lever mere bæredygtigt.

Læs også: Sådan lever du gratis

Mange af rådene kender og bruger Martin Diedrichs allerede. Eksempelvis får han næsten al sin mad gratis ved at tage det fra supermarkedernes baggårde eller containere. Den måde at finde mad på kaldes ’at skralde’.

– Jeg bruger kun 50 kr. på mad, og ellers så skralder jeg hele lortet, siger han.

– Jeg synes, at mange flere mennesker burde skralde. Der er ekstremt meget mad, som går til spilde, lyder opfordringen fra Martin Diedrichs.

Byt til brugt

Navisen.dk skriver i dag, at danskerne er blevet mere opmærksomme på at bytte og genbruge varer gennem forskellige hjemmesider på internettet. På sites, som Gul og Gratis og Den Blå Avis, købes, byttes og gives varer væk som aldrig før.

Læs også: Vi klikker os til brugt på nettet

Martin Diedrichs er bekendt med de forskellige hjemmesider og gør selv brug af flere af dem. Han gør også brug af sitet Jepti.dk, hvor man gratis, eller næsten gratis, kan låne, hvad man lige står og mangler. Han fortæller, at han for eksempel engang skulle sætte et billede op og stod og manglede en boremaskine. Den blev lånt på Jepti.

Der er så mange mennesker, der køber nyt tøj hele tiden, og der er en overflod af madvarer. Det vil jeg ikke være en del af

24-årige studerende Martin Diedrichs.

Mange af de andre ting, som han har brug for, får han på forskellige byttemarkeder rundt omkring i København. Det er især tøj, som den 24-årige studerende bytter sig til.

– Jeg går meget på byttemarked. Det er et koncept, som hvem som helst kan bruge. Man kan sagtens komme med én ting og så tage 20 ting med hjem igen helt gratis, siger han.

Også på Facebook er mulighederne mange for at spare penge og leve bæredygtigt ved at bytte alskens varer eller ydelser med andre. I gruppen ’Knep mig det er billigt! Sådan lever du billigt i København’ byttes eksempelvis en røget hamburgerryg væk for en halvandenliters cola, mens en anden bytter webdesign og korrekturlæsning for at få hjælp af en automekaniker.