København digitaliserer P-billetten: Nu skal motorcyklister også betale

De nye parkeringsautomater i Københavns Kommune Foto: Mike Müller
De nye parkeringsautomater i Københavns Kommune.
Foto: Mike Müller

Københavns Kommune har valgt fra i år af, at der skal indføres digital betaling i alle byens betalingszoner, så man fremover køber en elektronisk P-billet.

Det betyder, at halvdelen af Københavns parkeringsautomater udskiftes med infostandere, som skal informere om parkeringsregler og guide brugeren gennem den digitale betaling via mobilen.

Københavns Kommune har ikke tidligere håndhævet kravet om betaling for motorcykler, da det ikke har været muligt at fastgøre en parkeringsbillet som dokumentation på motorcyklerne. Men det muliggøres nu med en elektronisk P-billet.

Læs også: Hvad koster det at parkere i København?

Den nye metode vækker dog ikke begejstring hos motorcyklister.

Ifølge Maibritt Halberg, der er motorcykelentusiast og selvstændig hos cateringfirmaet Humlehuset, er Københavns Kommunes indføring af digital P-billet en sørgelig udvikling, og hun overvejer at lade ruten gå uden om København i fremtiden.

– Jeg har aldrig købt en parkeringsbillet, når jeg har taget motorcyklen til København, og slet ikke på mobilen, siger Maibritt Halberg og tilføjer:

– Jeg synes, det er belastende, at skulle registrere sig gennem mobilen. Jeg har den alder, hvor jeg gerne vil holde fast ved kontanter, ellers ender det, efter min mening, med et kontantløst samfund, siger hun.

Ifølge Jes Øksnebjerg, der er centerchef hos Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, har der altid været krav om P-billet i Københavns Kommune, men muligheden for at fremlægge konkret dokumentation har været en udfordring.

Københavns Kommune indfører digital P-betaling

– Digitaliseringen af P-betalingen i København er et led i en gennemgående modernisering og digitalisering af parkeringsområdet i Københavns Kommune, som blev politisk vedtaget tilbage i august 2014.

– I februar-marts 2016 digitaliserede Københavns Kommune P-betalingen. Det gør det dels lettere og mere fleksibelt for bilister og motorcyklister at betale. Det bliver nemmere at dokumentere betaling eller fejl, fordi betalingen registreres digitalt via nummerplade.

Gamle parkeringsautomater omdannes

– Bilister og motorcyklister kan fremover vælge at betale for parkering via en mobil app eller via Københavns Kommunes betalingsautomater. Der findes i dag 1510 parkeringsautomater i København. 798 af dem er ombygget til at håndtere digital betaling med kort og kontanter, og de øvrige 712 er blevet til infostandere, der guider til mobilbetaling.

– MC’erne har for så vidt altid skulle skal betale for at parkere, men da vi ikke tidligere havde en løsning, de kunne bruge – de kunne jo ikke trække en billet og lægge i forruden – har vi ikke håndhævet betalingskravet, siger Jes Øksnebjerg og slår fast:

Læs også: Parkering i København får et nyt digitalt liv

– Nu stiller vi en betalingsløsning til rådighed, som de kan bruge, og vi normaliserer dybest set bare tilbage til udgangspunktet. Mulighederne er de samme for alle – bilister som motorcyklister – uanset om man har en smartphone eller ej. Du kan stadig betale med kort og kontant ved P-automaterne.

Erfaringer fra udlandet: Mobilbetaling er fremtiden

NetAvisen har gennem presseafdelingen i Københavns Kommune fået udleveret et faktaark om projektet, som fastslår, at mulighederne for parkering er de samme som før, men at man som bilist eller motorcyklist kan risikere at skulle parkere et stykke fra, hvor man egentlig ville holde, afhængigt af om man vil betale med kort og kontant eller via mobilapp.

Af faktaarket fremgår det også, at erfaringer fra udlandet viser, at endnu flere vil benytte sig af mobilbetaling i fremtiden.

Læs også: Motorcyklister skal på kursus hvert år

Københavns Kommune digitaliserede i februar og marts 2016 P-betalingen i alle byens betalingszoner. 1510 parkeringsautomater er blevet ombygget, hvor 798 af dem skal håndtere digital betaling med kort og kontant, og de resterende 712 er blevet infostandere, som kan guide til mobilbetaling. Digitaliseringen skal gøre det lettere og mere fleksibelt for bilister og motorcyklister at betale.