København søger unge til at tale om stoffer og druk

Flere unge-guides skal hjælpe med at tale om alkohol og rusmidler med skolelever Foto:Chuck Grimmett , Flickr.com
Flere unge-guides skal hjælpe med at tale om alkohol og rusmidler med skolelever.
Foto: Chuck Grimmett, Flickr.com.

Københavns Kommune søger flere unge studerende til et Ungekorps, der skal tale om alkohol og rusmidler med elever i 7. og 8. klasse. Ungekorpset, som startede i 2014, har været en succes, da ungeguiderne kommer tættere ind på livet af eleverne, fortæller Lars Theilgaard, pædagogisk konsulent for København Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning.

– Vi har haft gode erfaringer med, at de unge guides taler med eleverne. Eleverne kan nemlig bedre identificere sig med ung-guiderne, fordi de ikke er så meget ældre end dem selv. Især når det handler om at gå til fester og drikke, siger han.

– De er vant til at blive bedt om at tie stille, hvis de er flabede og siger, at de har været i seng med 30 piger. Men jeg er der for at snakke med dem, ikke for at være en løftet pegefinger.
Luna Nielsen, ung-guide i Ungekorpset

Luna Nielsen på 24 år har arbejdet som ung-guide i korpset i ét år og fire måneder. Hun kan nikke genkendende til, at hun som ung studerende har lettere ved at nå ind til eleverne, eftersom hun ikke er deres lærer eller forælder:

– De er vant til at blive bedt om at tie stille, hvis de er flabede og siger, at de har været i seng med 30 piger. Men jeg er der for at snakke med dem, ikke for at være en løftet pegefinger. Når vi ikke er det, så kan vi godt spørge ind til sådan noget, og på den måde får vi faktisk gode snakke og diskussioner ud af det, siger hun.

Læs også: Svensk promille-app vil ikke dæmme op for danske unges alkoholforbrug

En god udvikling

Københavns Kommune har efter samarbejde med SSP og deres initiativ En teenager i familien kunne se en positiv udvikling i elevernes forhold til alkohol. En teenager i familien er temaaftener for forældre og elever, hvor SSP-arbejderne og ungeguiderne hjælper med at skabe en dialog om alkohol og rusmidler.

Fra 2011 til 2013 er der blandt andet sket et fald fra 55 procent til 47 procent i antallet af 7. og 9. klasses elever, der har prøvet at drikke en hel genstand, viser en undersøgelse af københavnske folkeskoleelevers sundhed foretaget af Københavns Kommune i 2013.

Den positive udvikling håber Lars Theilgaard, at Ungekorpset vil være med til at bygge videre på.

– Vi har kunnet se en god udvikling med de unge. Der er færre, der drikker meget, og de begynder først at drikke senere, end de før har gjort. Vi vil gerne tro, at det skyldes ungekorpset, for vi har alligevel haft 120 af de her arrangementer, fortæller han.

Læs også: Lillesøster drikker sig senere stiv

Ungekorps gør en stor forskel

Hos SSP København har man haft stor gavn af ungekorpset, fortæller SSP-medarbejder Louise Schjern, som har været med til flere temaaftener. At Ungekorpset er med til møderne sammen med eleverne har hjulpet Louise Schjern meget, der også synes, at korpset har bidraget til en bedre dialog, da børnene er kommet mere i tale.

– Ungekorpset har været en kæmpe hjælp, for de gør en ret stor forskel. Eleverne kender jo ung-guiderne til temaftenerne, efter de har været ude og snakke med dem inden, så efter korpset er kommet til, er dialogen og temaerne kommet meget mere naturligt, end de tidligere har gjort, forklarer hun.

Ansøgningsfristen for at være en del af korpset er den 15. december.