Studerende gør brug af ny ordning med gratis mundbind

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan mundbind være et supplement til forebyggelse af smitte, såfremt det bruges korrekt sammen med yderligere smitte forebyggende anbefalinger. Foto: Line Schmidt Mouridsen

Flere studerende har gjort sig brug af tilbuddet om gratis mundbind i Aalborg og Aarhus Kommune. Det sker på baggrund af regeringens nye krav til mundbind på alle ungdoms- og videregående uddannelser. Ifølge undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) gælder tilbuddet kun de studerende, som er økonomisk presset.

I Aalborg Kommune oplever man, at de studerende kommer ned på borgerservice for at få gratis mundbind.

– Siden sidste uge, hvor mundbind blev et krav flere steder, har vi kunnet mærke en stigende efterspørgsel. Man kan godt mærke, at der er nogle studerende, som rører mere på sig efter udmeldingen, siger vicekontorchef Kim Jensen.

Hvis vi bliver løbet over ende og lagrene bliver tømt, så kan det være, at vi er nødt til at spørge myndighederne til råds om mulige kriterier.
Michael Jaap, presse- og kommunikationschef for kultur og borgerservice i Aarhus Kommune

Læs også: Togpersonale: Krav om mundbind skaber konflikter

Endnu ingen udfordringer med manglende mundbind

Selvom der har været flere studerende forbi på borgerservice i Aalborg Kommune, så har de endnu ikke oplevet udfordringer med manglende mundbind. Her får de borgere, som henvender sig til borgerservice udleveret en pakke med fem mundbind i. Vicekontorchef Kim Jensen erkender, at der ikke er tale om store mængder.

– Fem mundbind holder ikke i lang tid, men man kan komme igen så mange gange man har brug for det, understreger han.

I Aarhus Kommune oplever man også, at de studerende efterspørger mundbind.

Ifølge Michael Jaap, presse og kommunikationschef for kultur og borgerservice i Aarhus Kommune, er der heller ikke en grænse for, hvor mange gange man kan komme forbi og afhente gratis mundbind.

Hvordan bruger du mundbind korrekt?

  • Vask hænder eller brug håndsprit før brug.
  • Find forsiden. Ved engangsmundbind er det som regel den farvede side.
  • Tag mundbindet på ved at holde i øreelastikkerne. Sørg for, at det sidder tæt til dit ansigt og dækker både næse og mund.
  • Rør ikke mundbindet under brug. Skift det ofte og altid, hvis det er vådt eller beskidt.
  • Tag mundbindet af ved at tage fat i elastikkerne og smid det straks ud, medmindre der er tale om kortvarig brug. Stofmundbind lægges i en pose og vaskes ved 60 grader.
  • Vask hænder eller brug håndsprit efter brug.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk

Københavns Kommune oplyser i en mail, at Københavns Borgerservice ikke oplever problemer med udleveringen af mundbind og mødet med borgerne. Siden tiltaget har der ifølge kommunen ikke været nogen markant udvikling i efterspørgslen på gratis mundbind blandt studerende.

Den politiske organisation Kommunernes Landsforening vurderer, at landets kommuner i øjeblikket ikke har problemer med at levere gratis mundbind til dem, der ikke selv har råd.

– Lige nu kan vi sagtens følge med, men vi holder naturligvis øje med det, og hvis det viser sig, at vi udleverer helt vildt mange mundbind, så må vi tage det op, lyder det fra organisationens direktør Christian Harsløf i en mail til NetAvisen.

Ingen registrering af borgere 

I Aarhus- og Aalborg Kommune har der indtil nu ikke været behov for at registrere dem, som gør sig brug af tilbuddet. Begge kommuner foretager løbende en vurdering af udleveringen af de gratis mundbind.

Læs også: 20 skole-robotter er på vej som hjælp til corona-udsatte børn

– Vi må se på, hvordan det udvikler sig. Hvis vi bliver løbet over ende og lagrene bliver tømt, så kan det være, at vi er nødt til at spørge myndighederne til råds om mulige kriterier, fortæller Michael Jaap, presse- og kommunikationschef for kultur og borgerservice i Aarhus Kommune.

Sådan gjorde Jeg: Idéen til denne artikel stammer fra min undren omkring de nye corona-tiltag ang. tilbud om gratis mundbind til studerende. Jeg har været i kontakt med alle kilder via telefon. Aalborg og Aarhus kommunale medarbejdere er interviewet over telefon, mens Københavns Kommune og direktøren fra Kommunernes Landsforening har sendt citat via mail.