Der er for meget indviklet snak og for lidt personkontakt. Det er to vigtige årsager til de unges høje fravær ved stemmeurnerne, når der er kommunalvalg på plakaten. De unge ville stemme mere, hvis de havde lettere adgang til valgstederne, og hvis det blev bedre forklaret, hvad de har at vinde ved at svinge blyanten i stemmeboksen.
Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab, har blandt andet forsket i unges deltagelse i kommunalvalg.
Hvis de unge ikke lærer at stemme fra starten, vil de sandsynligvis bidrage til lav stemmedeltagelse i fremtiden
Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab
Han forklarer, at løsningen ikke er bare at sætte stemmesteder ud på uddannelserne. Der skal mere til.
– Man kan flytte stemmestederne ud på uddannelsesstederne, men problemet er bare, at ikke alle unge befinder sig her. De unge i den aldersgruppe befinder sig meget forskellige steder i livet, og kan svære at få fat på. Man kan måske have større succes med at fange dem, hvis man tager ud og står på togstationerne, sender sms’er rundt eller går fra dør til dør i udsatte områder med en stemmeboks på ryggen, siger han.
Unges valgdeltagelse
- Mellem kommunalvalgene i 1997 og 2009 faldt valgdeltagelsen for unge fra 18-30 med 4,8 procent.
- Kun omkring halvdelen af aldersgruppen stemte til sidste kommunalvalg i 2009.
Stemmen har en betydning
Rune Dybvad, der er en af de socialdemokratiske kandidater til det kommende kommunalvalg, er selv 25 og har flere gode bud på, hvordan man aktiverer de unge vælgere.
– Det skal gøres helt klart, at de unges stemme har en betydning, forklarer han. Det gælder for eksempel i sager som bedre studieliv og flere ungdomsboliger.
Han uddyber, at han sammen med andre kommunalvalgs-kandidater har taget flere initiativer til at møde de unge på deres hjemmebane.
– Vi har blandt andet lavet hjemmesiden hvemskaljegstemmepå.dk, hvor de unge kan få et overblik over de forskellige kandidater. Vi tager ud på uddannelsesstederne og laver debatter, og vi har lavet et kortspil, hvor de unge skal prøve at lægge et budget.
Ikke at stemme er vanedannende
Kasper Møller Hansen påpeger, at det er vigtigt for demokratiet at få de unge til at stemme.
– Hvis de unge ikke lærer at stemme fra starten, vil de sandsynligvis bidrage til lav stemmedeltagelse i fremtiden, siger han.
Han forklarer, at det er ikke til at sige, om man vil se en større deltagelse til valget den 19. november.
– Jeg ved det ikke, om det bliver bedre. Men jeg håber det.