
Slangerupnyheder og omegn skriver d. 16. marts 2022, at lærerne i Frederikssund Kommune nu oplever bedre trivsel og mere fleksibel arbejdstid i forbindelse med arbejdstidsaftalen fra 2020, kendt som A20.
Det fremgår, at lærerne får indflydelse på skolens økonomiske prioriteringer, og at lærerne føler større ejerskab over de beslutninger, der er blevet taget.
Jens Fenger Nielsen, skoleleder på Slangerup skole, tvivler dog på, hvor vedkommende møderne er for lærerne i praksis.
– Hvor meget de virker, det ved jeg faktisk ikke. Det er mange mennesker, som skal forholde sig til nogle meget overordnede linjer, og jeg tror, medarbejderne fokuserer mere på, hvad skal der ske i morgen, næste uge eller næste måned, siger Jens Fenger Nielsen, skoleleder på Slangerup skole.
Jens Fenger Nielsen kan godt se, at det kan hjælpe at få indflydelse, men han tror ikke, at det ændrer på lærernes overordnede frustrationer over, hvis lærerne ikke føler, skolernes budget er i orden.
– Det har været et ønske fra lærerforeningen om at gå i samme retning som ledelse og lærere, fortæller Nicklas Bach, skolelærer og medlem af lærerpanelet hos Børne- og Undervisningsministeriet.
Han tilføjer, at det kan forbedre lærernes trivsel at få indflydelse gennem åbenhed og dialog mellem lærere og ledelse, men oplevede ikke, at intentionen om at inddrage lærernes holdninger blev opretholdt i praksis.
Mislykkedes oplevelser
– Vi blev præsenteret for det færdige arbejde. Der blev ikke aktivt lagt op til, at vi skulle have en dialog. Det var bare lagt ud på forhånd, og så kunne man stille spørgsmål, siger Nicklas Bach.
Han oplevede, at han blev inddraget i drøftelser og beslutninger, da han var tillidsrepræsentant, men at det ikke var det samme, da han ”blot” var lærer.
– For en del medarbejdere tror jeg ikke skoleplansmøderne er så vedkommende, men sidste år bevægede vi os fremad, og jeg håber det kommer til at fungere bedre i år, siger Jens Fenger Nielsen.
Det burde være en selvfølge
Næstformand for Skolelederforeningen, Kristian Dissing Olesen, kommer også med et helt andet blik på sagen, da han personligt mener, at han altid har inddraget lærerne i emner som pædagogik, timetal og økonomi og har svært ved at se en skole, der ikke gør det sådan.
– Jeg er ikke glad for, hvis det bliver en statisk ting. Jeg mener, det er vigtigt, at man drøfter skolens økonomi med lærerne i løbet af året, siger han.
Kristian Dissing Olesen er overrasket over, at det er noget nyt, som skal implementeres, og at skoleplansmøderne ifølge A20-aftalen officielt kun skal holdes en gang om året, for at man overholder loven.
Ikke penge nok i systemet
– Som embedsmand er jeg meget bevidst om, at de rammer jeg bliver givet, er de rammer jeg må bruge, men jeg tror medarbejderne føler, at der ikke er penge nok i systemet. Jeg tror, da det hjælper lidt at se tankerne bag fordelingen af ressourcerne, men jeg tror ikke det gør dem mere venligstemte, hvis de ikke synes rammerne er i orden, siger Jens Fenger Nielsen.
Jørgen Bech (V) medlem af byrådet bl.a. med udvalgspost: job, erhverv og kultur kommenterer, hvorvidt skolernes økonomi er begrænset.
– Det er klart, det er ikke en ønskeliste, hvor man bare kan bestille, hvad man vil, siger han.
Han tilføjer, vigtigheden af at lærerne selv er med til at tilrettelægge, hvordan ressourcerne bliver fordelt.