Opdateret kl. 14.27
Københavns Kommune har i længere tid kørt et forsøg med at sende hjemmetest for klamydia ud til de unge. Men det er en dårlig idé, lød det fra eksperter under en paneldebat mellem politikere og eksperterne bag Teknologirådets nye rapport om hjemmetest.
Udmeldingen kom efter, at Københavns sundhedsborgmester, Ninna Thomsen (SF), nævnte, at Københavns Kommune kører et forsøg med at sende hjemmetest for klamydia ud til de unge borgere. Sundhedsborgmesteren foreslog det som en løsning på gårsdagens nyhed, der lød på, at for få unge mænd går til lægen og får en test. Men det fik eksperterne op af stolene, for der er ikke bevis for, at det har en gavnlig effekt at dele klamydiatest ud.
»Det er meget problematisk, at Københavns Kommune sætter den slags forsøg i gang, uden der er videnskabeligt belæg for, at det er godt. Det er ikke god sundhedspraksis,« sagde læge og lektor John Brodersen fra Forskningsenheden for Almen Praksis, Københavns Universitet.
En test er sjældent sikker
Der er ifølge John Brodersen to grunde til, at kommunerne skal stoppe uddelingen af hjemmetest for klamydia.
For det første kan klamydia gå over af sig selv, så derfor risikerer man at fange tilfælde af klamydia, der slet ikke behøver behandling.
Og for det andet er der muligheden for, at klamydiatesten slår falsk alarm. Og det kan give problemer i parforholdet, hvis man tror, at partneren har været utro, fordi man har fået en positiv test.
»Hvis man får en positiv klamydiatest, så er der 20-50 procent chance for, at den er falsk positiv (falsk alarm, red.),« supplerede læge Gregers Hansen-Nord, der er med i Teknologirådets arbejdsgruppe som repræsentant for PLO (Praktiserende Lægers Organisation).
»Der er altså stor sandsynlighed for, at man slet ikke er syg, så det skal man lige huske på, før man går hjem til ægtefællen og skælder ud,« fortsatte han.
Vent på forskningen
Før der kommer bedre bevis for klamydiatestenes effekt, ser John Brodersen gerne, at kommunerne holder igen med de fikse ideer.
»Jeg kan ikke advare mere. Lad være med i den gode viljes navn at sætte flere initiativer i gang, uden vi har noget dokumentation for, om det er godt eller skidt,« sagde han.
Kritikken preller af på sundhedsborgmesteren
Københavns Kommunes sundhedsborgmester, Ninna Thomsen (SF), fik ikke lejlighed til at besvare kritikken under paneldebatten i går. Men i dag siger hun til NetAvisen:
»Vi stopper ikke med at sende klamydiatest ud. Det gør, at vi kan nå ud til rigtig mange unge mænd og kvinder, som ellers ikke går til lægen. Dem kan vi nå med sådan en hjemmetest. Hvis de får en positiv test, så går de jo til lægen og får det undersøgt nærmere.«
Eksperterne ved gårsdagens effekt lagde netop vægt på, at de falske svar kunne give store psykiske problemer for de unge og skade deres parforhold.
»Vi må leve med, at der nogle gange er en fejlmargin, så nogle får en positiv test uden at have kønssygdommen. Klamydia er jo ikke en livstruende sygdom,« lyder Ninna Thomsens vurdering.
»Det værste, der kan ske, er jo, at de unge begynder at have sikker sex,« griner hun.
Læs også: