Susanne Stub Koefoed er selv hundeejer og sympatiserer med den sørgende familie. Hun har ikke selv mistet sin hund i et uheld, men var selv involveret i et, da hun for to år siden gik hjem efter en tur ved Løje Sø med sin dengang halvt år gamle hvalp. Her hørte hun pludselig en gruppe cykelryttere bag sig.
– De fyldte hele vejen. Så jeg gik til siden med hunden, da min fod satte sig fast i en rod, og så faldt jeg, siger Susanne Kofoed.
Faldet resulterede i en brækket hånd på venstre arm, og det er efterhånden ofte, at Susanne Kofoed føler, at der på grund af cyklister ikke er plads til fodgængere og hundeluftere i flere af skovene i Rudersdal.
Naturstyrelsen anbefaler at alle brugere af Geelskoven viser hensyn til hinanden, da skoven hyppigt bruges af alt fra børnehaver, rollespilsforsamlinger, hundeluftere, vandrere og cyklister. Herunder gælder det:
- At hundeejere gerne må gå med deres hunde uden snor, såfremt man har kontrol over hunden og den ikke er til gene for andre.
- At cyklister, særligt mountainbikere, er opmærksomme på deres omgivelser, sætter farten ned og viser hensyn.
Tidligere eliterytter kommer med opråb til cyklisterne: »ro på!«
Dion K. Åkerström er tidligere danskmester i VM og EM i banecykling. Han fungerer nu som ungdomstræner på cykelbanen i Ballerup og bruger selv skovene, når han cykler på sin såkaldte gravelcykel. Nu pointerer han, at det er cyklisterne i skovene, der skal tage hensyn til fodgængerne.
– Det er lidt opdragelse, der skal til. Det er en kulturændring, vi skal have lavet, siger Dion Åkerström og forklarer, at han ser gravelryttere i to segmenter: dem, der hygger sig, og dem, der kører stærkt.
Lige før sommer havde Dion Åkerström en voldsom oplevelse bag Hvidovre Strandpark, hvor han blev overfaldet af en mand, der mente, at han kørte for hurtigt. Det endte ifølge Dion Åkerström med en flækket hjelm og hjernerystelse. Alligevel har Dion et opråb til cyklisterne, særligt i skovene.
– Det er ikke så nødvendigt at køre så stærkt, siger han, og fortsætter.
– Vi skal jo ikke have hverken politi i skovene eller grimme uheld, før det går op for folk, hvem der skal passe på hvem.
Formand for Holte Mountainbike Klub: »Det handler om gensidig respekt«
Erik Hougs er formand i Holte Mountainbike Klub, og han mener, at klubben tager sine forbehold over for skovens mange brugere. Han opfordrer dog også særligt de gående til at følge færdselsreglerne.
– Det handler om gensidig respekt. At alle skovbrugere ved, at alle har ret til at være der og det er måden, vi kan sameksistere på, siger formanden for Holte Mountainbike Klub og tilføjer, at mange ikke kender reglerne for færdsel i skovene.
– Det, der jo gælder i skoven er jo færdselsloven. Og det vil sige at man altid skal vise hensyn til andre trafikanter eller skovbrugere.
Ifølge færdselsloven skal man gå i venstre side og køre i højre side. Derudover skal man som trafikant optræde hensynsfuldt og vise agtpågivenhed, så der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre. Citat fra artikel: Hold til højre…eller venstre? Færdselsloven gælder også i naturen. Linket under “Læs også”.
Læs også: Hold til højre… eller venstre? Færdselsloven gælder også i naturen
Susanne Koefoed er enig med Erik Hougs i, at det handler om at udvise hensyn til hinanden. Hun siger, er hun ikke ude på at starte en koflikt med cyklisterne i skoven, men håber at de vil tænke sig om og sætte farten lidt ned.
Sådan gjorde vi: Idéen opstod efter at have set et Facebook-opslag i Holte-Facebook gruppe om den afdøde hund, hvis ejer desværre ikke var til at få fat på. Der var flere opslag, som diskuterede cyklisternes brug af skovene i Rudersdal. Det var derfor oplagt at tage kontakt til nogle af dem, som selv har haft uheldige oplevelser i skovene, men også høre fra nogle af cyklisterne, der benytter skovene. Alle interviews blev foretaget telefonisk. Billederne er taget af journalisten.