Kræftpatienter skal hjælpes til nyeste behandling

Pressefoto - Kræftens Bekæmpelse

Emilie Grav & Lotte Mathilde Nielsen

Den nye kræftafdeling med hovedsæde i København gik i luften den 1. juni og har allerede målet om at sende ti nye behandlingsmetoder ud til hospitalerne inden for de næste fem år.

– Formålet med den nye afdeling er at få de nye forskningsresultater fra Kræftens Bekæmpelse hurtigt ud til praktisk anvendelse på hospitalerne, siger forskningschef Jørgen H. Olsen fra Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: Ny kræft-opdagelse giver håb hos kvinderne

Danne bro mellem laboratorier og hospitaler

Forskningsenheder og hospitaler er i dag ikke gode nok til at kommunikere og arbejde sammen, når det kommer til anvendelse af nye behandlingsmetoder. Netop det problem skal den nye kræftafdeling være med til at løse, forklarer forskningschef Jørgen H. Olsen.

Mange af de amerikanske sygehuse har en betydelig forskningsindsats, og der er masser af eksempler på, at det er den vej, man skal gå
Jørgen H. Olsen, forskningschef, Kræftens Bekæmpelse

Kræft i Danmark Hvert år dør 15.318 af kræft i DanmarkAfdelingen for Anvendt Kræftforskning består af knap 20 mennesker fra Københavns Universitet

Enheden arbejder primært med kræft i tyktarmen

Læs mere om den nye kræftafdeling her

– De opdagelser, der gøres i laboratoriet, skal omformuleres, så det tydeligt fremgår for hospitalslægen, hvordan de kan bruges, når kræftpatienter skal diagnosticeres eller behandles, siger han.

Succes i USA

I USA er samarbejde mellem universiteter og hospitaler allerede en stor succes, og det er noget, der inspirerer Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: Forskel på ventetid for kræftramte

– Mange af de amerikanske sygehuse har en betydelig forskningsindsats, og der er masser af eksempler på, at det er den vej, man skal gå, siger Jørgen H. Olsen.

Det er den korte afstand mellem forskning og hospitaler, der skal sikre kræftpatienter en langt mere effektiv behandling.

– Resultaterne skal hurtigst muligt ud og afprøves i virkeligheden hos patienterne – det er det vi kalder den ”patientnære” forskning, fortæller professor Nils Brünner, der skal lede den nye afdeling, til Kræftens Bekæmpelse.