Kunstakademiet strammer budgettet og varsler fyringer

Campus på Det Kongelige Danske Kunstakademi Foto: KADK
Det Kongelige Danske Kunstakademi skal ligesom andre uddannelser i Danmark spare. Nedskæringer på uddannelsesområdet tvinger skolen til at tænke i nye baner. 
Foto: KADK

Uddannelsesområdet er generelt ramt af nedskæringer, og nu skal Det Kongelige Danske Kunstakademi i København også stramme budgettet. Derfor er 31 medarbejdere blevet varslet en såkaldt påtænkt afskedigelse, fremgår det af en mail fra skolens presseafdeling. Rektor på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK), Lene Dammand Lund, ærgrer sig over nedskæringerne. 

– Dansk arkitektur og design, det er faktisk noget af det, vi er kendt for i omverdenen, siger Lene Dammand Lund og uddyber:

– Det er jo en af de ting, vi har haft succes med, og derfor er det jo super ærgerligt, at man på grund af dimensioneringen skal til at uddanne færre.

Ordet dimensionering bliver brugt i flæng i den uddannelsespolitiske debat, men her snakker rektor om sammenhængen mellem antallet af studerende og antal arbejdspladser. Da ledigheden blandt uddannede fra KADK har været for stor, skal skolen optage 30 pct. færre studerende.

Læs også: Kvinder fravælger teknologiske uddannelser 

I en pressemeddelelse skriver KADK, at skolen inden 2019 skal finde 28,7 mio. kr. i besparelser. Pengene skal findes ved at nedbringe driftsudgifter, bygningsudgifter og markante reduceringer af udgifter til lønninger.

Det er Arkitekt- og Designskolen, som må sige farvel til mange af deres undervisere, og de studerende kommer til at kunne mærke det.

– Det får den konsekvens for de studerende, at der er færre specialer at vælge mellem, og så får det også den konsekvens på længere sigt, at noget af indholdet i undervisningen kan ændre sig. For eksempel med nye undervisningsformater, fortæller Lene Dammand Lund.

De studerende er bekymrede

Anders Carlsen, som studerer på første semester på arkitektskolen, er bekymret for kvaliteten på uddannelserne.

– Det er svært at forestille sig, at kvaliteten ikke daler, når vigtige specialer, undervisere og ressourcer bliver skåret væk. Så vidt jeg har forstået, rammer nedskæringerne i høj grad designskolens kandidatprogrammer, hvor flere af deres programmer helt forsvinder eller bliver klasket sammen i en stor pærevælling, fortæller han.

Anders Carlsen mener, at fremtiden er uforudsigelig for de studerende,  og han har svært ved at forestille sig, hvordan de nye stramme budgetter ikke kommer til at skade kvaliteten af hans og især de fremtidige studerendes uddannelser.

– Man vælger at stramme et budget, der allerede var stramt. Med så store nedskæringer kan man ikke undgå et dyk i uddannelseskvaliteten. Jeg er bekymret for min uddannelse på KADK, men jeg er mere bekymret for de fremtidige studerende, siger Anders Carlsen.

Kunstakademiet er vigtigt for danske værdier 

Kendte arkitekter og designere uddannet på Arkitektskolen

  • Jørn Utzon
  • Arne Jacobsen
  • Finn Juhl
  • Verner Panton
  • Bjarke Ingels
  • Børge Mogensen
  • Gerog Jensen
  • Cecilie Manz

Rektor Lene Dammand Lund mener, at arkitektur og design har stor betydning for danske værdier og visioner, og netop disse to traditioner er ifølge hende med til at skabe rammerne for disse.

– Det er ret særligt for dansk arkitektur og design, at vi bidrager til velfærdssamfundet, demokratiet og alle de værdier vi har. For eksempel ved at finde løsninger på byudvikling, siger hun.

Læs også: Ekspert: Derfor slår ghetto-indsatsen fejl

Lene Dammand Lund mener at arkitektur og design er med til at skabe sammenhængskraft i et samfund. Danmark har en stærk tradition inden for de to faggrupper, og det er svækkelsen af den tradition, som rektor frygter kan komme til at koste samfundet noget af sin sammenhængskraft.

– Jeg kan jo være bange for på den lange bane, at den sammenhængskraft ryger fløjten, når ikke man ikke længere har arkitektur og design til at binde nogle af de værdier, som vi har sammen i praksis, forklarer rektor Lene Dammand Lund.