Hos Dansk Folkehjælp, der er den største udbyder af julehjælp i Danmark, forventer man, at ansøgertallet for tredje år i træk vil stige som følge af inflation og stigende energipriser.
– Der er ingen tvivl om, at inflationen betyder, at der vil være flere ansøgere i år, fordi ansøgernes rådighedsbeløb bliver endnu mindre værd. Vi har også mange gengangere, hvilket i sig selv er problematisk, fordi det jo tyder på, at der er familier, der bliver fastholdt i en prekær livssituation, siger Peder Thorning, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.
Samtidigt er man bekymret for, at den økonomiske krise vil betyde færre donationer, og man derfor er nødt til at afvise rekordmange familier til jul. Det fremgår af en pressemeddelelse fra organisationens egen hjemmeside.
– Vi har fået tilbagemeldinger fra virksomheder, som plejer at give, men fortæller, at de selv er udfordrede og derfor ikke kan give donationer i år, siger Peder Thorning.
Der er nok endnu flere i år, der kunne have brug for en hjælpende hånd. Jeg tror, at inflationen har gjort, at jeg gør mere i år, end jeg plejer.
Inge Larsen, borger i Frederiksberg Kommune.
De andre julehjælpsorganisationer er også bekymrede
Det er ikke kun Dansk Folkehjælp, der ser grund til bekymring. Hos non-profit organisationen Julehjælpen er man også udfordret.
– Normalt ville vi stoppe for nye ansøgere omkring den 15. december, men i år stopper vi for ansøgninger den 1. december, fordi vi ved, at vi simpelthen ikke vil kunne nå at hjælpe alle dem, der ansøger, siger Morten Gleerup, der er næstformand i Julehjælpen.
Læs også: Interessen for julehjælp eksploderer
Hos Mødrehjælpen på Frederiksberg kan de også mærke, at de stigende priser betyder, at behovet for julehjælp er større i år end tidligere.
– Vi kan godt mærke det. De ansøgere, der henvender sig, de har bare ingen penge, fordi de skal betale dyrere elregninger og mad. Så vi sætter også det beløb, som vi giver, op i år, fordi vi kan se, at det er nødvendigt. Alting er jo steget. Så de kæmper virkelig en brav kamp allesammen, siger Jette Halling, formand for Mødrehjælpens lokalforening på Frederiksberg.
Antal ansøgere hos Dansk Folkehjælp i udvalgte kommuner i Region Hovedstaden (pr. 12. november)
Antal ansøgere i Region Hovedstaden i alt: 4.317 (26,2%)
Frederiksberg Kommune: 176 (4,1%)
Københavns Kommune: 1.446 (33,5%)
Ballerup Kommune: 157 (3,6%)
Gladsaxe Kommune: 173 (4,0%)
Hvidovre Kommune: 173 (4,0%)
Kilde: Dansk Folkehjælp
Frederiksberg Kommunes lokalsamfund hjælper
Frederiksberg Kommune er ikke en af de kommuner, hvor der er flest ansøgere indtil videre, men også her er der familier, der har brug for hjælp til at klare sig igennem juletiden.
Bekymringen blandt de organisationer, der leverer julehjælp til den danske befolkning, er øjensynligt nået ud til Frederiksbergs borgere. Her er der i hvert fald flere lokale aktører, der forsøger at gøre deres for at hjælpe familier med begrænsede midler igennem julen.
En af dem er Julie Bianca Bjørnvold Vilhelmsen, ejer af fodklinikken Skønne Fødder på Frederiksberg, der har startet et initiativ, som skal give forældre med begrænsede økonomiske midler mulighed for at give deres børn en gave til jul. Hos Skønne Fødder har de forsøgt at hjælpe trængende familier gennem julen i mange år, men i år har de valgt at opskalere indsatsen.
– Folk kan komme og aflevere legetøj, som er i god stand, og så har vores udlejer givet os to lokaler i kælderen, som vi omdanner til en lille legetøjsforretning. Vi har faktisk hjulpet hvert år, men vi har bare ikke skiltet med det på samme måde. I år tænkte vi, at vi ville slå det lidt større op, fordi vi havde hørt i medierne, at man forventer, at der vil være flere, der har brug for hjælp, siger Julie Bianca Bjørnvold Vilhelmsen.
Lokale borgere forsøger også at hjælpe
Der er også flere privatpersoner, der bor på Frederiksberg, som på eget initiativ forsøger at hjælpe. En af dem er Inge Larsen, der er 58 år og arbejder som direktionssekretær.
– Jeg giver altid til Julehjælpen. I år har jeg så også strikket nogle nissehuer. Mødrehjælpen har en opskrift, man kan bruge. Så køber man selv garn, og så kan man strikke nissehuer og aflevere dem i Mødrehjælpens butik på Rolighedsvej. Så sælger de dem, og de penge går så til mindre bemidlede familier, siger Inge Larsen.
Inge Larsen fortæller, at hun også gør mere i år, end hun har gjort tidligere år.
– Der er nok endnu flere i år, der kunne have brug for en hjælpende hånd. Jeg tror, at inflationen har gjort, at jeg gør mere i år, end jeg plejer. Jeg tænker, at hvis man har små børn, så må det jo være et kæmpe indhak i økonomien at skulle holde jul, hvis man i forvejen har fået en kæmpe elregning. Bare det at købe ind er jo blevet væsentligt dyrere, siger hun.
Peder Thorning fra Dansk Folkehjælp fortæller, at der heldigvis også er nogle af de større bidragsydere, som har fået øje på problematikken, og derfor har øget deres donation.
– På den positive side ser det ud som om, at de store fonde har forstået den her problematik. Der er flere, der har givet flere penge, end de normalt gør. Socialstyrelsen har også steppet op. Normalt sætter de et beløb af på 5 millioner kroner samlet til de organisationer, der giver julehjælp, men det har de tredoblet i år, siger Peder Thorning.
Sådan gjorde vi: Journalisten stødte på et skilt foran en kirke på Frederiksberg, hvor de skriver, at de giver julehjælp. Det førte til, at journalisten begyndte at undersøge, om der er flere i år, der har behov for hjælp til at komme igennem julen. Journalisten ringede til de store julehjælpsorganisationer og fik bekræftet hypotesen om, at der er flere, der har brug for økonomisk hjælp over julen pga. stigende priser. Så satte journalisten sig for at undersøge, om der er nogle lokale initiativer på Frederiksberg ved at skrive opslag i diverse facebookgrupper. På den måde fandt journalisten frem til de lokale aktører, der optræder i artiklen og foretog interviews med dem. Interviewene er alle foretaget over telefon.