21 mio. kroner skal hjælpe ludomaner

Foto: MorgueFile
Foto: MorgueFile

Poker. Bingo. Lotto. Vi bliver bombarderet med reklamer for spil på internettet, og for nogle er fristelsen for stor. Derfor er der nu afsat et stort millionbeløb der skal hjælpe ludomaner.

Som en del af finansloven 2013 uddeler Sundhedsministeriet nu 21,5 millioner til behandling af ludomaner. Fem institutioner der til daglig arbejder med behandling af ludomaner skal deles om pengene.

Læs også: Danskerne spiller for to milliarder i 2012

– Ved at styrke behandlingen og sikre bedre vilkår for både de afhængige og deres pårørende kan vi forhåbentlig være med til at mindske skaderne – og samtidig forbedre chancerne for at komme ud af afhængigheden, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) i en pressemeddelelse.

Ifølge Dansk Forening for Ludomaner og Pårørende har op mod 100.000 danskere en eller anden form for problemer med pengespil.

Glæde over millionbeløb

Michael Bay Jørsel, centerleder for Center for Ludomani, der modtager i alt 13 millioner kroner, er glad for det store beløb.

– Vi har mange års erfaring og har gennem årene har vi jo heldigvis modtaget flere midler så vi langsomt har kunnet udbygge centret til det, det er blevet til nu, med tre centre rundt omkring i landet, siger Michael Bay Jørsel.

FAKTABOKS: De 21,5 mio. er fordelt således:
– Center for Ludomani 13 mio.
– Frederiksberg Centeret 3 mio.
– Forskningsklinikken for Ludomani, Aarhus Universitetshospital 1,5 mio.
– Behandlingscenter Tjele 2,5 mio.
– Dansk Ludomani Netværk 1,5 mio.

Og selvom Center for Ludomani sidste år modtog 10,2 mio. kroner, er det nye store millionbeløb tiltrængt.

– Det er nødvendigt for at hele behandlingssektoren kan udbygge behandlingstilbuddene der er nødvendige for spilleafhængige personer og deres familier, forklarer Michael Bay Jørsel.

Læs også: Ludomanicenter jubler over frit spilmarked 

Center for Ludomani har ikke nogle tal for hvor mange, der årligt henvender sig med spilleproblemer til centeret, da der er mange der ringer, men så aldrig følger op. Sidste år havde centeret knap 700 nye klienter i behandling for ludomani på deres tre afdelinger i Århus, Odense og København.

Alle kan blive ludomaner

Ifølge lederen for Center for Ludomani, kan man ikke sige hvilke typer der især har spilleproblemer og dermed udvikler ludomani.

– Når vi kigger på de mennesker der kommer til Center for Ludomani, så er det en bred varietet af det man populært vil kalde Hr. og Fru Danmark. Men det ser ud til at der er flere yngre mænd der kommer, siger Michael Bay Jørsel.

Denne gang ligger forebyggelse højt på dagsordnen. Michael Bay Jørsel fortæller at oplysning er den eneste måde hvorpå man kan forebygge ludomani. De seneste år har Center for Ludomani haft projekter målrettet folkeskolens 6.-10. klassetrin og de gymnasiale uddannelser. Turen er nu nået til de unge på erhvervsfaglige uddannelser, som ifølge Michael Bay Jørsel, kan være en svær gruppe at nå, da denne gruppe er noget mere spredt.