UNESCO spøger i Dragør. Her ønsker kommunen nemlig at få byen optaget på den kendte verdensarvsliste.
Dragør er især kendt for sin historiske og velbevarede gamle bydel og havn, der kan karakteriseres som verdens- og kulturarv. Men flere beboere i netop den gamle bydel er bekymrede for, at en UNESCO-anerkendelse vil medføre mange flere turister, der vil opleve deres private hjem som museum.
– Den gamle by er et sted, hvor folk bor og ikke et museum. Husene står tæt, og det er nemt at se ind i stuer og boliger. Det opleves løbende, at turister kigger ind ad vinduer og går ind i baghaver, da det ikke er alle, der er klar over, at den gamle by er hjem for mange og ikke et museum. Det er magtpåliggende, at man ønsker at have et hjem, hvor man kan finde fred og samle kræfter, hvilket også betyder, at man vil have et privatliv.
Det siger Thomas Krebs, der bor i den gamle by i Dragør og står bag borgerinitiativet, ”NEJ TAK til UNESCO i Dragør”.
Han er én af de mange lokale, der har udtrykt bekymring omkring UNESCO, hvilket også ses i de stigende støtterklæringer til borgerinitiativet.
Læs også: Turisterne strømmer til København
Thomas Krebs frygter, at en UNESCO-anerkendelse vil medføre turister i massevis, som vil gøre det svært at bevæge sig rundt i byen. Det er blandt andet mangel på parkeringspladser og mange biler, der bekymrer ham.
– Dragør har yderst begrænset parkeringsareal. Dette er ofte godt fyldt op, og i de mest belastede måneder parkerer biler alle vegne, her i blandt på fortove ved parkeringsforbud, uhensigtsmæssigt på havnen og på græsplaner, der både fører til farlige situationer for gående, samt gør det svært at færdes. Det er et spørgsmål om tid, før der er en, der bliver kørt ned, siger Thomas Krebs.
Steder i Danmark på UNESCO’s verdensarvsliste
- Christiansfeld
- Jelling-monumenterne
- Kronborg Slot
- Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland
- Roskilde Domkirke
- Stevns Klint
- Vadehavet
Kilde: Kultur- og Slotsstyrelsen
Formand: Det er en fantastisk anerkendelse
Dragør blev i 2018 optaget på den danske tentativliste, som er en liste over steder i Danmark, der egner sig til optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste. Der er derfor gode muligheder for, at Dragør i fremtiden kan blive UNESCO-anerkendt.
Axel Bendtsen, der er formand i Dragør Turistråd, sidder i den såkaldte UNESCO-arbejdsgruppe i Dragør, der arbejder på at få byen optaget på verdensarvslisten, og han glæder sig over udsigterne til UNESCO i Dragør.
– Det er en helt enestående situation, og det er en fantastisk anerkendelse. Det er en hæder og det er stolthed, siger han.
Læs også: Sæt dit navn på verdensarven på Stevns Klint
Thomas Krebs har i de senere år oplevet en stigning i antallet af turister i Dragør. Den samme følelse har Axel Bendtsen, men ifølge ham kan det ikke undgås, at folk kommer og besøger byen, uagtet om man er på verdensarvslisten eller ej.
– Man kan ikke have en levende by uden turister. Så havde der hverken været butikker, restaurationer eller caféer. Vi kan ikke undgå turister, uanset om vi kommer på listen eller ej. Vi er ikke på listen nu, og folk strømmer stadig til, siger Axel Bendtsen og tilføjer, at man selvfølgelig skal være opmærksom på, at de mange turister ikke kommer til at ødelægge verdensarven.
Thomas Krebs er ikke lige så begejstret for flere turister, og han har allerede mærket konsekvenserne ved det på egen hånd. Mængden af mennesker, der besøger Dragør, er nemlig for meget for flere beboere i den gamle bydel.
– Jeg har talt med flere indbyggere i den gamle by, som har sommerhuse og flygter dertil om sommeren, for det er ikke til at holde ud at være her, siger Thomas Krebs.
Stolthed at spore i Dragør
Axel Bendtsen hylder Dragørs kulturarv og peger på, at den er unik for byen.
– Dragør er så attraktiv, som den er, fordi vi har en kulturarv. Byen havde lignet en helt almindelig anden by i landet, hvis man ikke havde den kulturarv. Den er guld værd, siger han og tilføjer, at han vil være stolt af at bo i et miljø, der har fået en UNESCO-anerkendelse.
Thomas Krebs har derimod ikke brug for at komme på UNESCO’s verdensarvsliste for at være en stolt indbygger i Dragør.
– Jeg er allerede stolt af at bo i Dragør. Jeg har ikke brug for en UNESCO-anerkendelse for at blive stolt.
På et kommunalbestyrelsesmøde den 22. april 2021 skal det besluttes, om man skal holde fast i ansøgningen om at få Dragør på UNESCO’s verdensarvsliste.
Sådan gjorde vi:
Journalisten så på Dragør Kommunes hjemmeside, at der var en høring omkring UNESCO i Dragør i starten af marts. Herefter stødte journalisten på flere opslag i lokale Facebook-grupper, hvor flere og flere mennesker udtrykte utilfredshed og bekymring omkring det. De involverede parter blev inddraget efterfølgende. Begge interviews er foretaget over telefonen, mens det ene blev fulgt op på mail med opsummerende spørgsmål.