Voxpop: Derfor elsker vi Danmark

jalle
63-årige Jalle elsker Danmark for danskernes mentalitet, gode kulturudbud og ikke mindst billig øl.
Foto: Josefine Fagt

Blandt de norske turister i København er meldingen klar: Det er dejligt at være norsk i Danmark! Men hvad er det, nordmændene elsker ved deres flade naboland?
NetAvisen mødte en række norske turister i den danske hovedstad og blev en hel del klogere på, hvad det er, der ifølge nordmændene gør Danmark til noget særligt. Nordmændene hæfter sig især ved de afslappede danskere,  den danske venlighed og nå ja… billige øl.

Anne Cecilie Moen, 62 år, sygeplejerske

anna

– Det bedste ved Danmark er menneskerne. Alle er imødekommende og generelt bare mere afslappede end os nordmænd. Jeg elsker også det danske landskab, det danske landbrug og den danske mad. Men vigtigt af alt er her en lun atmosfære, og I danskere – jeg er helt vild med jer!

Ane Bjerkelund Olsen, 23 år, studerende

ane

–  For mig er Danmark noget særligt, fordi den danske kultur adskiller sig så meget fra den norske. Hele mentaliteten er langt mere laid-back, og så er det, som om man må lidt mere i Danmark – her kan du for eksempel drikke øl tidligt på formiddagen, uden at nogen ser skævt til dig. Og så er priserne da absolut et plus!

Sindre, 22 år, Statoil-medarbejder

sindre

– Det bedste ved Danmark? Uden tvivl den billige øl! Det er en flot by, her er god mad, og her er godt at gå i byen. Men det er uden tvivl de billige øl, der er vigtigst.

Læs mere: Det er dejligt å være norsk – i Danmark

Jan Arild, 61 år, psykoterapeaut og Marit, 60 år, sekretær

xx

– Der er nogle ret store kulturforskelle mellem Danmark og Norge, men en af de vigtigste er, at danskerne er åbne og joviale og altid klar er til at hjælpe, hvis man har har spørgsmål. Det oplever vi på en helt anden måde her end i Norge. Og så er jeres priser langt bedre. Det er dejligt, når man er vant til Norges prisniveau.

Jalle, 63 år, bilmekaniker

jalle

– Det danske folk er så gæstfrit! Det føles så naturligt at være turist her, og alle tager godt imod én. Vi hører meget musik, og udvalget af koncerter er meget bedre end Norge. Og så er den danske alkoholpolitik  befriende – jeg elsker, at man kan sidde og drikke en øl til frokost. Helst med dansk smørrebrød og hakkebøffer ved siden af. Det er fantastisk!

Christine Engebretsen, 24 år, studerende

christine

– Jeg er vild med, at der er så mange ting i den danske kultur, der er anderledes end i Norge. Mine venner og jeg elsker Christiania. Dét, at man kan komme derind, ryge en joint eller se en koncert og bare føle sig hjemme, er helt fantastisk. Nattelivet i Danmark giver mange flere muligheder end hjemme i Norge. Jeg føler, at her er plads til alle typer.

Else, 84 år, pensionist og Else, 47 år, indkøbsrådgiver 

elseeee

– Vi er vilde med danskerne og den danske atmosfære. Her er bare varmere og mere hyggeligt! Og så er den danske mad fantastisk – helst sammen med en snaps ved siden af. Det er, som om danskerne er bedre til at vise den gode mad frem til turisterne. Når man besøger København, giver det en følelse af virkelig at besøge en europæisk storby. Det er dejligt, at man ikke behøver at rejse længere væk fra Norge for at få den stemning.

Anna, 37 år, forsikringsrådgiver

anne cecilie

– I Danmark kører forældre rundt med deres børn i Christania-cykler, og man kan drikke øl en søndag formiddag, hvis det er det, man har lyst til. Ingen af delene ville man se i Norge. Det er, som om at danskerne er bedre til at slappe af og til ikke at bekymre sig lige så meget. På trods af at landene er så tæt på hinanden, er der bare nogle helt grundlæggende kulturforskelle. Og de forskelle er dem, nordmændene søger, når de kommer til Danmark, tror jeg!