Hvilken byvandrertype er du: Alene med en app eller med en rigtig guide?

Flere vælger at tage på byvandring i de danske byer.
Foto: Frederikke Stage

Synes du, at det kunne være spændende at komme ud på en guidet gåtur gennem en af landets byer? Så er du ikke den eneste. At opleve en by til fods med et rigtigt menneske som guide er stadig populært. Også selvom teknologien har gjort det muligt at gå turen alene med smartphonen i hånden og en app, der viser vej.

– Der har altid været efterspørgsel efter at opleve en by gennem en person, som formidler, hvad der er og foregår i en by. En person, der måske tager dig hen nogle steder, du ikke ville have set ellers, og fortæller historierne om stedet, siger Jens Friis Jensen, der er turismeforsker ved Roskilde Universitet (RUC) og fortsætter:

– Byvandringer kommer lidt under pres af, at der kommer mediebaserede løsninger, som gør, at du f.eks. kan downloade en app, der kan give en audiovisuel fortælling og som kan guide dig rundt via en GPS. Men det handler stadigvæk om at dække et behov for at lære noget om det sted, du besøger – det er bare to forskellige former.

Hos guidevirksomheden Københavnerture.dk er Mette Thorndal dog ikke bekymret for mediebaserede løsninger. Her oplever man forøget interesse for byvandringer, og Mette Thorndal er ikke i tvivl om, at interessen skyldes den oplevelse byvandringer kan give.

– Det, byvandringen kan, er at give dig en oplevelse. En oplevelse af, hvad du er, hvor du kommer fra og en oplevelse sammen med andre uanset alder, siger hun og fortsætter:

– Ting i dag går vanvittigt stærkt. Du kan altid have en telefon i hånden, du er altid på og du ser Netflix. Du mangler nogle gange ’hvad er det nu jeg er kommet af’.

Læs også: 25 år efter Dan Turèlls død: Tag på interaktiv byvandring med Onkel Danny

Guidet tur med app

Hos Københavnerture.dk er man også helt med på, at teknologien er kommet for at blive, men at den ikke behøver være en trussel mod den guidede tur, men tværtimod kan de to forenes.

– Vi vil også gerne selv bruge de her apps, vi har bestemt ikke berøringsangst overfor apps. Lige nu har vi ikke haft brug for det, men vi undersøger, hvordan vi kan bruge apps i forskellige sammenhæng, siger Mette Thorndal og forsætter:

– Den måde jeg synes apps giver rigtig god mening, er hvis vi kan bruge det som et værktøj i vores ture. Vi har bestemt ikke berøringsangst overfor det. Vi embracer alt teknologi, hvis det fremmer kvaliteten af vores ture.

Man vil vide, hvor man kommer fra

Men selvom guidede ture gennem en by er noget, der altid har været efterspurgt, så mener Mette Thorndal, at interessen for byvandringer har betydning for danskernes ønske om at kende deres kulturelle arv.

– Jeg tror det skyldes interessen for at finde lidt tilbage til, hvordan det egentlig var. Folk læser flere historiske bøger og der er bare en forøget kulturel interesse for byvandringer blandt danskere. Man har simpelthen brug for at vide noget mere om ens egen kulturelle baggrund, siger hun.

Læs også: Byvandring: Sådan flygtede jøderne fra Dragør

Tre byvandringer du kan opleve:

-Københavnske krimier og mordgåder.
Torsdag d.25/10-18 kl.17-19.

– SOFA byvandring, Nørrebro
Fredag d.26/10-18 kl.13.15-15.15.

– Fra vrøvl til videnskab – en byvandring.
Torsdag d.29/11-18 kl.17-19.

Der findes et bredt udvalg af byvandringer. Nogle guidevirksomheder udbyder gratis byvandringer, hvor andre tager et beløb per person. Det er samtidig muligt, at opleve byvandringer i de fleste af landets byer. Men det der er ens for alle typerne af byvandringerne er, at man får mulighed for at opleve noget, som man måske ikke ellers havde set.

Sådan gjorde journalisten: Ideen til artiklen opstod, da journalisten blev opmærksom på, hvor mange byvandringer der tilbydes. Journalisten tog derfor kontakt til guidevirksomheden Københavnerture og forsker i turisme Jens Friis Jensen, for at få deres syn på dette. Alle kilder er interviewet telefonisk.