Medieforsker om Jodels lukning af sladderkanaler: »Jeg tror det er nødvendigt«

Foto: Ida Ariso

Den sociale medieplatform Jodel vil udelukke sladder på sin platform, ved at lukke samtlige af dens kanaler (de sider på app’en, hvor dens brugere anonymt kan skrive og interagere med hinanden, red.) , der indeholder ordet ‘sladder’. Det meddelte Jodel i en meddelelse på sin app mandag.

Jodels tiltag er en god idé, der vil gavne den offentlige debat. Det fortæller medieforsker i enkeltmandsvirksomheden Kontrabande, Søren Schultz Jørgensen. Det vil det fordi der, ifølge ham, bliver kommunikeret anderledes, når det sker anonymt og uden ansvar for det, den enkelte skriver.

– Det er en super god idé. Jeg tror, det er nødvendigt, at anonyme sladderkanaler, der kommer ud i en større, bredere offentlighed begrænses. En samtale der foregår i et demokrati, som tager sig selv alvorligt, bliver nødt til at blive ført af folk, der tager hinanden alvorligt. Hvis man ikke står frem med sin identitet, kan vi jo se, at der bliver kommunikeret på andre måder, siger han.

Anklaget for voldtægt på Jodel

En del danske influencere, kendisser og politikere har oplevet at blive sladret om på Jodel. En af dem er folketingspolitikeren Naser Khader (K). Han blev tidligere i år af en god ven gjort bekendt med, at der florerede anklagende udmeldinger om ham på Jodel.

– Jeg blev først gjort opmærksom på, at der stod noget om mig derinde, da en ven sendte mig nogle screenshots derindefra, som omhandlede mig. Jeg var helt overrasket over, at man kunne slippe afsted med at skrive en masse løgne om personer, og gøre det anonymt, siger Naser Khader (K).

Det, der blev skrevet om Naser Khader (K) på Jodel var ikke udelukkende rygter og sladder. En del af det skrevne havde nemlig karakter af injuriende udtalelser efter straffeloven, og derfor blev politiet også inddraget i sagen.

– Det er ikke alt inde på Jodel, man kan gøre noget ved, men i forhold til de ulovligheder, der blev fremsat om mig derinde, valgte jeg at melde det til politiet. Der er blandt andet en derinde, der har skrevet, at jeg efter sigende har voldtaget fire piger. Det vil jeg ikke have siddende på mig, og det vil jeg renses for. Jeg ved fra politiefterforskeren på sagen, at de er i dialog med Jodel for at finde frem til vedkommende, der har skrevet det, fortæller han.

I forhold til, at Jodel har valgt at lukke de af deres kanaler, der omhandler sladder, er Naser Khader (K) tilfreds.

Fakta om Jodel

    • App grundlagt i Tyskland med hovedkontor i Berlin
    • Stiftet i 2014 af Alessio Borgmeyer
    • Har 6 millioner opslag dagligt

 

Kilder: Jodel og The Wall Street Journal

Derfor var sladder nemt på Jodel 

Sladder finder som bekendt sted i den virkelige verden, såvel som i den virtuelle. Hvad det er, der gør det nemmere at sladre, når det foregår anonymt og bag en skærm, har Søren Schultz Jørgensen et bud på.

– Der er en form for ansvar, der forsvinder. Den ansvarlighed, der er forudsætningen for, at man kan føre fornuftige samtaler, forsvinder simpelthen i det her rum. Den ansvarlighed kommer kun af, at man kan identificere hinanden, siger Søren Schultz Jørgensen.

Med andre ord er det anonymiteten, der ifølge Søren Schultz Jørgensen er det store problem, fordi den er med til at gøre sladderen nem og uforpligtende at sprede online. Derudover kan anonymiteten også afføde andre problematikker .

– En demokratisk samtale forudsætter en form for ansvarlighed fra dem, der deltager. Hvis man ikke selv tager ansvar for det, man siger, unddrager man sig samtidig loven som forudsætter, at man kan blive stillet til regnskab for det, man siger i det offentlige rum, siger han.

Sådan gjorde jeg: Jeg blev bekendt med Jodels lukning af sine sladderkanaler samme dag, det blev meldt ud. Et par uger forinden havde jeg set “Presselogen” på TV2 , hvor Jodel blev diskuteret. Naser Khader deltog i udsendelsen, og fortalte, at han netop havde politianmeldt flere opslag fra Jodel. Under artiklens tilblivelse virkede han som en oplagt erfaringskilde at inddrage, og jeg tog derfor både telefonisk og skriftlig kontakt til ham. Ekspertkilden Søren Schultz Jørgensen tog jeg telefonisk kontakt til for at få et indblik i, hvad lukningen af Jodels sladderkanaler vil komme til at betyde for den brede offentlighed.