Movember: Kendte par går ind i kampen for mænds helbred

Ambassadørmændende er klar til at gro overskæg efter en tur i barberstolen Foto: Caroline Larsen
De tre officielle ambassadørmænd er klar til at gro overskæg efter en tur i barberstolen
Foto: Caroline Larsen

Kalenderen viser november, hvilket igen i år byder på Movember: velgørenhedseventet som opfordrer mænd over hele verden til at lade overskægget gro for at skabe opmærksomhed og samle penge ind til fordel for mænds sundhed.

I år er ambassadørerne for Movember Foundation ikke kun er mænd, men også deres ægtefæller. Ambassadørparrene tæller tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S) og hendes mand Andreas Seebach, bedre kendt som rapperen AndyOp. Træneren fra DR’s “Rigtige mænd” Jacob Søndergaard og hans kone Anna Bogdanova, der begge er sundhedsrådgivere. Det tredje par er skuespiller Jon Lange og hans hustru Mette Marie Lai Lange, der driver bloggen Twinpeaks.

Tanken bag at lade dette års ambassadører stille op med deres bedre halvdel er, at mænds sundhed og dødelighed ikke alene er et anliggende for mændene, men også for kvinderne, som er interesseret i deres mænd og drengebørns sundhed. Astrid Krag og Andreas Seebach er især fokuserede på at udligne uligheden i sundhed, så børnene har deres far i længere tid.

– Vores unger har tre oldemødre og ingen oldefædre, så det er meget tydeligt, hvad det har af betydning, at der er ulighed i sundhed mellem mænd og kvinder, siger Astrid Krag, der bakker op om sin mands overskæg.

Shavedown
Ambassadørmændene satte sig i weekenden godt til rette i barberstolen hos Carl’s Barber Shop på Østerbro, der havde åbent i 24 timer for at gøre mændene glatbarberede og klar til at sætte fokus på mændenes sundhed.

På den måde vil de mandlige ambassadørmænd optræde som levende reklamesøjler ved at sætte ansigt på mænds sundhed.

– Jeg ofrer gerne en måneds funny-look for at sætte fokus på vigtige dagsordner, som man skal råbe højt op om, siger Andreas Seebach.

Alle parrene ønsker at indsamle penge til projektet. Men derudover vil de sætte mændenes sundhedstilstand på dagsordenen og skabe opmærksomhed om de fire største udfordringer for mænds sundhed: prostatakræft, testikelkræft, psykiske problemer og mænds inaktivitet, som er Movembers fokusområder i år.

Hvad er Movember?

  • Movember er en sammentrækning af ordene moustache, der betyder overskæg, og november
  • Movember Foundation arbejder for at mænd skal leve længere, lykkeligere og sundere
  • I år indsamler Movember Foundation penge til fire fokusområder: prostatakræft, testikelkræft, psykiske problemer og fysisk inaktivitet
  • På verdensplan lever mænd seks år kortere end kvinder. I Danmark lever mænd 4,2 år kortere end kvinder

Kilde: Movember Foundation

Humor spreder budskaber
De tre ambassadørpar støtter desuden op om kampagnens humoristiske tilgang. Astrid Krag gør opmærksom på, at der ikke er nogen løftet pegefinger, men en masse mennesker der står sammen om et fælles projekt, der vedrører os alle.

Jacob Søndergaard bakker også op om den uhøjtidelige tilgang, der anser humor som den eneste måde at komme ud med seriøse budskaber.

– Dem, der tænder på rationelle forklaringer og generelle kampagner, er allerede klar til at rykke, men hvis vi skal have fat i alle dem, der per definition ikke er klar til at rykke, så er vi nødt til at trænge igennem forsvarsmekanismer med humor, siger Jacob Søndergaard.

Movember løber af stablen i hele november måned, hvor de tre ambassadørpar konkurrerer om at samle flest penge, der går til forskning i prostata- og testikelkræft.