Når journalisten er hovedperson

Dette indlæg er skrevet af Mette Wallach, der er uddannet journalist fra RUC og har skrevet speciale om journalisten som hovedperson og radiofortællinger. Som en del af specialet producerede hun radiomontagen “Min mormors børn”

Alle familier har hemmeligheder. Nogle familiemedlemmer kan ikke holde på hemmeligheden og vælger at løfte sløret for fortidens ’skandaler’. Andre bliver afsløret. Så er der dem, der er så gode til at holde på hemmeligheder, at de tager dem med i graven. Undertiden ligger der en god historie gemt bag hemmeligheden. Min familie gemmer på en sådan historie. Og det var min mormor, der gemte på hemmeligheden bag historien, som hun tog med sig i graven.

Historien omhandler både børn, forældre, kærlighed, ægteskab, fødsel og død. Den indeholder den journalistiske darling, identifikation, fordi der i historien er flere forskellige mor/datter-forhold. Den har følelsesmæssig appel med uforløste følelser og ubesvarede spørgsmål. Og så fortæller den lille historie en større historie om en tid i Danmarkshistorien, hvor tabubelagte emner havde deres storhedstid.

En række faresignaler

I min radiomontage om min egen familie er jeg fortæller og samtidig én af hovedpersonerne. Da jeg besluttede mig for at fortælle historien gennem et journalistisk produkt, var jeg bevidst om, at jeg ideelt set burde have et distanceret og professionelt forhold til kilderne, og at jeg kunne risikere at rode op i nogle gemte følelser ved at tage hemmeligheden op.

Da jeg forhørte mig i familien, var min moster og min kusine bekymrede for, om der skulle komme noget nyt frem om min mormor, som ikke havde godt af at se dagens lys. Jeg forsikrede dem om, at jeg ikke ville male et dårligt billede af min mormor, for som jeg sagde, ‘hun er jo min mormor’. Allerede her indså jeg, at der kunne være en række faresignaler vedrørende min rolle i denne historie; kan jeg fortælle historien journalistisk og troværdigt, når jeg selv er indblandet?

Jeg hedder Mette Wallach, er journalist, og som kandidatspeciale på Roskilde Universitet dykkede jeg ned i genren fortællende journalistik og radioformatets muligheder for journalistens tilstedeværelse i journalistikken. Velkommen til resultatet. Velkommen til min mormors hemmeligheder. God fornøjelse. Lyt til radiomontagen her.