Nu gamer bedstefar med vennerne: Skakklub for seniorer går online

Skakbræt
Foto: Mikkel Haumøller.

En skakklub i Værløse er gået online under corona med stor succes. Finn Hoffmann, som er pensioneret, fortæller stolt om skakklubben, der normalt foregår i aktivitetscentret Skovgården.

Han savnede at spille skak med klubben, nu hvor Skovgården er ramt af coronanedlukninger, og derfor fik han den idé, at sætte gang i en online version af skakklubben.

Skakspillet er udelukkende for hyggens og fællesskabets skyld, og man behøver ikke være habil skakspiller, for at være med. Det er både en mulighed for de ældre fra aktivitetscentret for at have socialt samvær over skak på trods af nedlukningen, men også en mulighed for, at nogle af dem kan bruge tid med deres børnebørn, siger han.

– Skærtorsdag havde vi spurgt en 80-årig spillers børnebørn om de ville være med, og det var en kæmpe succes. Børnebørnene var helt vilde med at spille med os gamle, fortæller han.

Læs også: Radio: Aktive ældre trodser corona

Var ikke interesserede under første nedlukning

Under den første nedlukning sidste år oplevede Finn Hoffmann, at idéen om at spille skak online ikke fangede de andre fra skakklubben.

Men her i anden nedlukning forsøgte han igen, og efter han ringede rundt og hjalp de andre med, hvordan de skulle gøre på computeren, begyndte de at spille skak via nettet.

De er 10 personer, der spiller skak, og det er ren hygge og med socialisering i fokus.

– Det, at vi sidder online, giver mere mulighed for at vi kan ringe sammen efterfølgende, og så får man lige en snak om, hvordan det går. Uden man er tæt på hinanden, får man alligevel lidt snak, siger Finn Hoffmann.

Klubben spiller sammen hver torsdag, og de sidder hver især og glæder sig til at mødes, siger Finn Hoffmann.

Der er også planer om, at de skal møde hinanden, når landet åbner mere op igen, for der er nogle af dem, der ikke var med dengang skakspillet foregik fysisk på aktivitetscentret.

De ældre er ikke ensomme

På trods af at mange tror, at mange ældre er ensomme, er de fleste af dem faktisk ret sociale, forklarer Karen Munk, lektor ved Institut for Kultur og Kommunikation ved Aarhus Universitet.

– Vi har i årevis talt imod den diskurs om ældre og ensomhed. De ældre nu om dage er stort set alle sammen digitaliseret, og dermed har de så de muligheder, som man har haft at kompensere med. Hvis du stadig er frisk, kan du stadig organisere noget, og dermed komme i fællesskaber, siger Karen Munk.

Læs også: Lejre bekæmper ældres ensomhed med kunst og yoga

Det passer i hvert fald for Finn Hoffmann og hans skakklub, der sørger for at have noget at se frem til hver torsdag klokken 14.

Ifølge Finn Hoffmann er der endda en fordel i, at skakspillet nu er kommet online. Så kan de nemlig have spillere med, som normalt ikke ville kunne komme ud af døren, af den ene eller den anden årsag. Skakklubben har tænkt sig at vende tilbage til aktivitetscentret Skovgården, når det åbner igen, men de vil også fortsætte med at spille skak online, så alle kan være med – også dem der ikke kan komme i aktivitetscentret.

Sådan gjorde vi: journalisten så et opslag på Facebook om skakklubben og interviewede Finn Hoffmann om skak og fællesskabet. Derefter kontaktede vi Karen Munk for at få en eksperts perspektiv på ældre og fællesskaber.