Krammer din bedstemor også træer? Lokal ældre-SFO skaber livskvalitet gennem holdtræning

Deltagere squatter på livet løs til ’Kvinder i naturen’.
Foto: Julie Zola Andersen

Under torsdagens træning falder en af de fem Kirsten’er på holdet over en træstub. Fem sekunder går der, før alle er afklaret med, at der ingen skade er sket. Og så flækker de af grin. ”Pas på, der ligger et blad, bare så du ikke falder igen”, er blot én ud af mange flabede kommentarer, der pryder de resterende 45 minutters træning.

De fem Kirsten’er og resten af holdet på ’Kvinder i naturen’ er ét af de næsten 30 motionshold for nordsjællandske seniorer på 60+, som Aktivitetscenteret Bakkehuset udbyder. Her bliver der hver mandag og torsdag snakket om løst og fast, mens pulsen kommer op under konditions- og styrketræning. Efter følger et koldt gys, når halvdelen af holdet springer frygtløs i havet, både de ’unge’ i 60’erne og Bente på 85 – året rundt.

Vi kalder os selv for en SFO for de ældre.
Flemming Gregersen, husleder af Aktivitetscenter Bakkehuset

– Det giver mig velvære og energi at være med på holdet, og det dækker også mit sociale behov, fordi det der fælleskab, det man kan altså blive helt høj af, siger 68-årige Annette Bjørnshauge, som flittigt deltager på holdet.

Holdtræningens mange facetter 

Mens alle pointerer, at de nyder godt af holdtræningens mange fordele, fortæller 79-årige Charlotte Hagen, at holdet ligeledes fungerer som en genoptræning for hende, der tidligere har brækket sit lårben. Hun opfordrer andre ældre til at deltage i lignende fællesskaber:

– Jeg tror, at mange sidder og ikke laver en pind, men muligvis fordi de ikke er modige eller nysgerrige nok til at finde noget.

I bæltetasken har træneren, Lotte Nymand, altid et førstehjælpskit med til nødstilfælde.
Foto: Julie Zola Andersen

’Kvinder i naturen’ byder på mange øvelser, og kvinderne får således trænet både balance, koordination og kondition. Oveni det, bliver der som noget helt særligt også krammet træer:

– Det frigiver oxytocin, et lykkehormon, som giver dig en følelse af glæde og velvære. Ligesom endorfiner, som udskilles via løb og vinterbadning – så i dag får vi tredobbelt dosis, siger holdets træner, Lotte Nymand, med et grin på læben.

Hun arbejder ud fra et holistisk kropssynspunkt og lægger stor vægt på, at tiden til snak og pjat er lige så vigtig som tiden til motion.

I videoen her kan du se, hvordan træningen foregår. Artiklen fortsætter efter videoen.

Nordsjællændere lever længst

Aktivitetscenteret Bakkehuset er brugerstyret, hvilket betyder, at brugerne er med til at bestemme hvilke hold, der skal udbydes i samarbejde med kommunen, da holdene stadigt skal være sundhedsfremmende og skadeforebyggende. Der tilbydes et væld af aktiviteter – alt lige fra stolegymnastik til qi gong og tai chi, og er man til mere stillesiddende aktiviteter, er der også litteraturgruppe og tyskundervisning.

– Vi kalder os selv for en SFO for de ældre. Jeg tror, at mange ville blive overrasket over, hvor meget gang der er i den, og hvordan folk højt oppe i alderen kan træne så intensivt og flere gange om ugen, siger Flemming Gregersen, husleder af Aktivitetscenter Bakkehuset.

Læs også: Nyt projekt fra Københavns Universitet skal lære ældre at holde hjernen frisk

Ifølge Danmarks Statistik er nordsjællændere dem med den højeste levetid i Danmark. Her lever indbyggerne gennemsnitsligt til de er 82,2 år, mens det på landsplan er 80,9 år.

Forskning viser da også, at når ældre deltager i aktiviteter i fælleskab, styrkes deres livskvalitet og trivsel. Det viser en rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) med baggrund i et projekt fra Dansk almennyttigt Boligselskab (DAB).

– At være del af noget socialt som ældre, hører vi giver dem en oplevelse af at være del af et fællesskab. Når der er nogen, som kærer sig om hinanden, og nogen, som holder lidt øje med hinanden, er det med til at skabe en tryghed i deres hverdag, siger Gunvor Christensen, projektchef hos VIVE.

Sådan gjorde vi: Artiklen er blevet til på baggrund af et besøg til kommunen, hvor et ældre ægtepar fortalte om kommunens tilbud til ældre. Kilderne fra motionsholdet er interviewet under en træningstur, mens husleder og projektchef er interviewet over telefonen.