Nu rammer forsinkede high-tech bycykler Københavns gader

kort kbh
Her finder du de nye bycykler
Foto: Mapbox

Efter flere månederes forsinkelse starter et nyt kapitel for den københavnske bycykel. 250 helt nye og højteknologiske bycykler opstilles netop nu og frem til 31. marts rundt omkring i København. Cyklerne er eldrevne og har indbygget tablet med GPS.

Ifølge planen skulle de have været ude i november, men blev udsat og efterfølgende var der lange forhandlinger om økonomien i projektet. Men nu er de på vej ud. Det bekræfter administrerende direktør i Cykeldk Niklas Marschall, som i samarbejde med GoBike står for leveringen af de nye bycykler:

– De er tilgængelige fra 31. marts. Der er 50 ude nu, men det ændrer sig hver dag, da vi er ved at rulle cyklerne ud nu.

Marschall fremhæver, at planen er, at de efter sommerferien skal op på 1850 københavnske bycykler, men det afhænger af, om cyklerne lever op til forventningerne.

– Nu kommer der 250 cykler og efter sommerferien er vi forhåbentligt oppe på 1850 cykler. Der er en periode frem til sommer, hvor man tester de 250 cykler, og ser om de lever op til de ting, der er aftalt. På baggrund af det beslutter man om der skal komme flere cykler, siger Niklas Marschall.

Læs også: Tablets på bycykler kan distrahere i trafikken

Op ad bakke

Projektet har ikke været en dans på roser og mødte kraftig modvind i efteråret. Det betød, at cyklerne blev forsinket, og at der nu kommer 250 cykler på gaden og ikke 1260 cykler som den første aftale ellers gik på.

– Det har været et projekt, som har været lidt op ad bakke rent politisk, fordi Københavns Kommunes politikere har prioriteret andre projekter end bycyklerne, siger Pia Behrens, projektleder på den nye bycykel fra Københavns Kommune.

Københavns Kommune har ved de seneste budgetforhandlinger sat midler af til den nye bycykel, men et krav fra Borgerrepræsentationen i København gjorde forhandlingerne lidt snørklede. Det lykkedes dog efter lange forhandlinger at finde frem til en løsning.

– De seneste budgetforhandlinger, der har været, har sat 40 millioner af til bycykler. Inden pengene udmøntes til GoBike, vil Borgerrepræsentationen i København gerne have, at cyklerne kommer på gaden, og at vi kan se systemet virker. På baggrund af den beslutning i efteråret, har vi forhandlet en tillægsaftale med de øvrige parter: DSB og Frederiksberg Kommune. Med tillægsaftalen skal GoBike ikke komme med 1260 cykler, men 250 cykler, som skal stå klar senest 31. marts, siger Pia Behrens.

Fakta om bycyklen:
– De er eldrevne
– De har indbygget tablet med panserglas
– De koster 20-25 kroner i timen at leje
– Man kan betale med Rejsekortet

De 250 cykler er, ifølge Niklas Marschall, blevet klar, og cykelglade københavnere og turister kan se frem til en sommer med eldrevne bycykler med indbyggede tablets.

Det er kun de nye high-tech-bycykler, der vil være tilgængelige, da de gamle bycykler blev fjernet i starten af 2013.

Cyklerne findes ved Rådhuspladsen, Københavns Hovedbanegård, Valby Station, Zoologisk Have og Frederiksberg Rådhus.

Find dem her: Kort over de nye bycykler