Nutidens forlagschef er også pedel og bogholder

Stinus Duch på sit kontor i Nordvest. Han står bag det nystartede fotoforlag Disko Bay.
Foto: Clara Petri Hansen

Én udgivelse om året. 300 oplag. Én medarbejder. Sådan ser hverdagen ud for flere og flere små forlag. De seneste 10 år er der sket et boom af små forlag i Danmark, og markedet er ikke mættet endnu, tværtimod. Det mener lektor Lars Handested, der står bag rapporten Forandringer i forlagsbranchen

På de små forlag er det ofte én person, som har alle kasketter på i firmaet. Kasketter, som på de store forlag er fordelt hos redaktøren, forlæggeren, økonomiafdelingen osv. Der bliver lagt en masse frivillige kræfter i forlaget, for at få det til at løbe rundt økonomisk. Samtidig har de fleste forlagsejere forskellige jobs ved siden af, som de skal passe. Men at være chef for det hele kan også have sine fordele, forklarer Lars Handested.

– På de store forlag skal man ofte igennem mange forskellige led for at få noget gennemført. Det problem har man ikke, når man er chef for det hele, siger Lars Handested.

 Jeg er lige så meget chef, som jeg er pedel. Jeg er forlægger, jeg er redaktør, men jeg er også bogholder 

Forlagsstifter Stinus Duch 

Den seneste udvikling peger på, at behovet for små forlag bliver større. Det sker, fordi de store forlag ikke giver plads til de mange spirende forfattere.

– De store forlag som Politiken og Gyldendal skærer ned på ukendte og eksperimenterende forfattere. Det har skabt et stort behov for små forlag, hvor unge uprøvede kunstnere kan få en chance, fortæller Lars Handested.

Selvom behovet for små forlag er voksende, er de fleste spændt hårdt for økonomisk. De små forlag er meget afhængige af støtte fra forskellige fonde for at kunne overleve, uddyber Lars Handested 

– Der er vitterligt ikke nogle penge i det. Det handler mere om lidenskab og passion for kunsten, understreger han.

Disko Bay er af de mange nystartede små forlag, der skyder frem i Danmark. Forlagsstifteren, Stinus Duch, har arbejdet selvstændigt med fotografi og fotokunst de sidste 10 år. Han undrede sig over, hvorfor der ikke fandtes et forlag, der udelukkende udgav fotobøger i Danmark. Han savnede et forlag, der satsede på unge danske fotografer og fotokunstnere.

– Der findes sindssygt mange dygtige fotografer og fotokunstnere i Danmark, som mangler et forlag, fortæller han.

– Jeg er lige så meget chef, som jeg er pedel. Jeg er forlægger, jeg er redaktør, men jeg er også bogholder, fortæller forlagsstiften. 

Der er ikke to dage, der er ens på det lille forlag Disko Bay. Efter den første fotobog Drenge er kommet ud, har der været en del praktiske opgaver, fortæller han.

– I går cyklede jeg rundt til de forskellige boghandlere med bogen. Der fik jeg snakket en masse om bogen, om Disko Bay og de næste bøger, som jeg vil have dem til at købe. I dag har det været en rigtig gråvejrsdag. Nu sidder jeg foran computeren og skriver ansøgninger til forskellige fonde, så der kommer styr på alt det praktiske.

Stinus Duch kan ligesom de fleste andre forlagsstiftere ikke leve af forlaget. Han er afhængig af støtte fra forskellige fonde for overhovedet at kunne udgive. Ved siden af forlaget er han lige nu i gang med at planlægge et kunstseminar i samarbejde med en jysk kunstorganisation.

– Mit mål er bare, at de første bøger skal løbe rundet. På sigt vil jeg gerne kunne tjene lidt på det, så jeg kan skære ned på det, jeg ellers laver. Det vigtigste for mig har hele tiden været at lave nogle fantastiske bøger, fortæller forlagsstifteren.