Færre spritbilister i juletiden

JUuUL
Flere lader bilen stå efter julefrokosten.
Foto: Morguefile

Politiet oplever færre spritbilister i juletiden. Årsagerne er blandt andet de mange kampagner mod spritkørsel, et holdningsskifte i befolkningen og generelt mere lovlydige borgere.

Sigtede for spritkørsel 

  • 14.533 i 2007
  • 11.614 i 2012
  • Det svarer til et fald på 20 procent

Det er ikke muligt at oplyse, præcis hvor mange der bliver sigtet for at have kørt spritkørsel i julemåneden, fordi politiets statistikker opgøres på årsbasis. Men ifølge politiet er der ingen tvivl om, at sprirituskørslen i juletiden er faldet.

– Erfaringsmæssigt ved vi, at der er færre spritbilister i december måned, end i så mange andre måneder, fordi borgerne godt ved, at politiet holder rundt omkring når der er julefrokoster, fortæller Carsten Andersen, kommunikationsrådgiver ved Rigspolitiet.

Læs også: Snapsebrandert på cykel koster

Trods de glædelige tal, har politiet ingen planer om at neddrosle indsatsen i år.

– I min grønne ungdom var der flere der sagde, at hvis ikke man kan gå, så kan man vel køre. Carsten Andersen, kommunikationsrådgiver, Rigspolitiet

– Der er stadig behov for kampagnerne. Hvis folk ved vi er der, så fanger vi ikke så mange. Hvis nu de vidste, at vi ikke lavede kontrollerne længere, kunne der godt være nogle, der kunne finde på at tage chancen. Derfor bliver vi selvfølgelig ved med det, fastslår Carsten Andersen.

Holdningsskifte i befolkningen

Ifølge Rigspolitiets kommunikationsrådgiver, Carsten Andersen, er holdningen til spritkørsel blevet mere alvorlig.

– Det mest glædelige er næsten, at der også er sket et holdningsskift. Der er ingen der accepterer det længere, siger Carsten Andersen.

Læs også: Politiet opfordrer folk til at hjælpe fulde fodgængere

– I min grønne ungdom var der flere der sagde, at hvis ikke man kan gå, så kan man vel køre. Det er der ikke nogen der synes er sjovt længere. Folk synes det er forkasteligt, at man overhovedet kan tænke den tanke, siger Carsten Andersen.

Statistikken er også en del af et større billede som viser, at det går fremad med nedbringelsen af kriminaliteten i Danmark.

– Generelt set er borgerne jo blevet langt mere lovlige i de seneste år. Unge mennesker laver ikke kriminalitet i samme omfang, fortæller Carsten Andersen.