Fartglad? Du kan undgå bøder med ny opfindelse

Skærmbillede 2015-10-30 kl. 14.47.46
Sådan ser den ud. Enheden, der i fremtiden skal forhindre bilister i at få fartbøder.
Foto: saphe.dk

Bip, blink og lyde fra en lille boks i forruden skal fremover advarer bilister om, at de er på vej mod en fotovogn. Navnet på opfindelsen er Saphe (udtales som det engelske ord ’safe’), og udvikleren er civilingeniøren Freddy Sørensen fra Nordjylland, der har udviklet enheden til den erfarne bilist, der er træt af dumme fartbøder.

Hvis det hjælper med farten, så er vi positive – det er vi jo generelt overfor ting, der gør trafikken mere sikker
Thomas Kristensen, kommunikationsrådgiver for Rigspolitiet

Saphe-devicen kommunikerer med en tilhørende app på din smartphone, der ved hjælp af GPS holder øje med din placering. Saphe-devicen udsender biplyde og blink, hvis man nærmer sig en fotovogn. Passerer du selv en fotovogn, vil et tryk på én af devicens to knapper sende din – og dermed fotovognens – placering, for herefter at advare andre brugere, der har kurs mod fotovognen. Saphe har et lavt strømforbrug og er sikker at betjene, fordi fokus ikke fjernes fra kørslen.

Saphe er til den erfarne bilist

Ifølge Freddy Sørensen er Saphe en opfindelse til den erfarne bilist, der ryger i fotofælden, fordi de kører efter erfaringen og ikke nødvendigvis har øjnene på speedometeret hele tiden

– Tit er det ikke en bevidst handling, men erfaringen, der styrer farten. Og det er her, mange ryger i fartfælden. Det er ikke fordi, de er motorbøller eller kører for stærkt. Det er fordi, de kører efter deres erfaring. Og det er dem, vi gerne vil hjælpe med at undgå en fartbøde, siger han.

Læs også Ekspert: Rutinerede bilister er fartblinde

Han håber på, at han med sin opfindelse kan være med til at ændre bilisternes adfærd, så de er mere bevidste om deres måde at køre på

– Jeg tror på, at når du har denne her siddende i forruden, så får du mere fokus på din fart, så appen skal få folk til at køre langsommere, siger han

Planen er, at Saphe i fremtiden skal være med at øge trafiksikkerheden, bl.a. ved at advare om eksempelvis trafikulykker og vejarbejde.

Politiet hilser Saphe velkommen

Hos politiet er man positivt indstillet overfor Saphe. Kommunikationsrådgiver for Rigspolitiet Thomas Kristensen påpeger, at der findes adskillige apps, der gør det samme som Saphe, og at alle tiltag, der forbedrer trafiksikkerheden, er velkomne.

– Hvis det hjælper med farten, så er vi positive – det er vi jo generelt overfor ting, der gør trafikken mere sikker, siger han.

Læs også Trafikeksperter: Små fartoverskridelser er de værste syndere

Fart er den største dræber i trafikken, og ca. fire ud af ti trafikdrab kunne undgås, hvis alle overholdt hastighedsgrænsen og kørte efter forholdene, fremgår det af politiets information om automatisk trafik kontrol (ATK). Derfor opfordrer Thomas Kristensen folk til at tænke sig ekstra godt om:

– Folk skal tage toppen af farten og køre langsommere, fordi fart dræber. Og det bør være derfor folk køre langsommere, og ikke fordi der er en fotovogn i nærheden, understreger han.