Et forskerhold på Illinois University i USA har opfundet en ny elektronisk sensor, som kan printes direkte på huden. Når sensoren er ”tatoveret” på personen, kan den måle temperatur, elektriske signaler fra muskler og hjerneaktivitet. Den lille og tynde sensor vil kunne hjælpe elitesportsudøvere, uden at være i vejen for deres aktiviteter.
En god nyhed for elitesporten
Jens Meibom, konsulent og teamleder for sportspsykologi hos Team Danmark, ser den nye sensor som et spændende bidrag til elitesporten. Han pointerer, at hvis sensoren bliver sat i produktion, vil den sandsynligvis kunne gøre op med gamle metoder, hvor bl.a. større eksterne sensorer var til gene for sportsudøveren.
– Det som er spændende er, at det giver en bevægelsesfrihed, hvorimod tidligere skulle man have sensorer, og i nogle tilfælde ledninger, på folk. Og det gjorde, at vi ikke kunne måle dem i deres rigtige aktivitet, men måle dem i et laboratorium.
Sensorteknologi i sport og idræt er i rivende udvikling, og man kan se, at dem der arbejder med det, tager det til sig
Nikolai Baastrup Nordsborg, Lektor på Institut for Idræt og Ernæring
Med hjælp fra sensoren vil man være i stand til at kortlægge f. eks. en atlets indre kropslige værdier, og dermed forbedre og specificere atleten.
– Sensoren ville kunne bidrage til at give en øget forståelse af, hvad der er for nogle arbejdskrav, idrætten stiller, siger Jens Meibom.
Læs også: Team Danmark vil sikre elitesporten i teknologisk kapløb
En frembrusende teknologi
Lektor på Institut for Idræt og Ernæring, Nikolai Baastrup Nordsborg, ser også sensoren som en interessant opfindelse. Han mener, at den er endnu en opfindelse i rækken af produkter, der kan hjælpe til at optimere menneskekroppen.
– Sensorteknologi i sport og idræt er i rivende udvikling, og man kan se, at dem der arbejder med det, tager det til sig.
Læs også: Danske cykelryttere er bagud i teknologisk kapløb
Dog mener han ikke, at sensoren bliver en revolution indenfor sporten, men at dens størrelse og mobilitet er en stor fordel i forhold til tidligere opfindelser.
– Det er ikke noget, man ikke kan i forvejen, men det er en mindre enhed. Derfor påvirker den selvfølgelig udøverens bevægelser mindre, og dermed bliver den mere attraktiv, siger Nikolai Baastrup Nordsborg.
Jens Meibom fra Team Danmark afviser ikke at kigge nærmere på sensoren, hvis den kommer i produktion. Men der er visse krav fra Team Danmarks side, før de vil tage en opfindelse som denne op til overvejelse.
– Vi er åbne overfor det, men det er også vigtigt for os at en ny teknologi, som fx en printet sensor på huden, skal være valideret af uafhængige forskere, siger Jens Meibom.