Af Simone Kjølbye-Dam, Lærke Chemnitz Stræde og Helena Vinther Nielsen
Du har sikkert haft nogle ting hængende i skabet, som du ikke har brugt længe. Dem kan du nemt sælge videre. Det gør danskerne i stor stil, viser en ny måling fra Nordea. 2,3 millioner danskere har købt brugte ting af hinanden inden for det sidste halve år. Næsten lige så mange har også prøvet at sælge noget brugt. Det svarer til, at to ud af tre danskere er aktive på genbrugsmarkedet.
Læs også: Bland-selv-tøj udfylder et hul i genbrugsmarkedet
Forbrugerøkonom hos Nordea Ann Lehmann Erichsen fortæller, at der er tale om en stigning i danskernes genbrugslyst. Der er dog nogle danskere, der oftere benytter sig af mulighederne end andre.
På den måde er det nemt at få skiftet ud i garderoben, og så sparer jeg også en masse penge på det
Christina Nygaard Handest, pædagog
– Det er især kvinder og børnefamilier, som er aktive på genbrugsmarkedet, siger Ann Lehmann Erichsen.
Mens 59 procent af kvinderne har solgt brugt ting inden for det seneste halve år, er det kun 41 procent af mændene. Det fremgår af Nordeas måling. Kvinder mellem 26 og 39 år er de største genbrugs-shoppere.
Teknologi gør genbrug lettere
Nye digitale platforme og apps til mobilen har gjort det nemmere for forbrugeren at købe og sælge aflagte sager. Varerne kan blandt andet sælges over Facebook eller på mobilen gennem apps som Trendsales og Reshopper. Det har ifølge Ann Lehmann Erichsen medvirket til, at genbrug er blevet mere populært blandt danskerne. Derudover spiller klima og penge også en rolle.
– Det øgede forbrug af genbrug skyldes den grønne dagsorden, at man kan spare penge, og at det er blevet socialt acceptabelt. Derudover er det blevet nemmere med geotagging, siger hun.
Læs også: Amagerkanere er vilde med genbrug
Med geotagging (at en vare bliver mærket som værende et bestemt fysisk sted, red.) kan man se på mobilen, hvor en vare befinder sig. Det gør det let at finde brugte sager i nabolaget.
Køber og sælger brugt flere gange om måneden
32-årige Christina Nygaard Handest er en af dem, der flere gange om måneden benytter sig af de mange genbrugsmuligheder. Hun både køber og sælger tøj, sko, legetøj og møbler.
– Det er nemt at købe brugt online, fordi det tager et enkelt swipe, og så er alle informationer sendt til køber eller sælger, og så er det nemt for os i hverdagen, når vi er en travl børnefamilie, siger Christina Nygaard Handest.
Det er især kvinder og børnefamilier, som er aktive på genbrugsmarkedet
Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom, Nordea
Christina Nygaard Handest bruger flittigt genbrugsapps til at sælge ud og tjene lidt hurtige penge, men der er også gode fund at finde, hvis man er på udkig efter noget særligt.
– Jeg får mulighed for at købe nogle ting, der har været i de tidligere sæsoner, og som jeg ikke kan købe mere. På den måde er det nemt at få skiftet ud i garderoben, og så sparer jeg også en masse penge på det, siger Christina Nygaard Handest.
Nordeas måling blev lavet af YouGov, og data blev indsamlet mellem den 19. og 20. september 2019.
Sådan gjorde vi: I vores research fandt vi den nye måling om danskernes genbrugsvaner fra Nordeas hjemmeside, som vi valgte at tage udgangspunkt i. Vi tog derefter kontakt til forbrugerøkonomen, samt Christina Nygaard Handest, som er gift med en medstuderende.